Tone de ardei, varză sau porumb abandonate pe tarlale

Cultivatorii de legume și fructe din localitățile deja cunoscute pentru calitatea produselor, cum sunt cei din Bethausen, Cliciova, Cla­dova sau Belinț se confruntă în fiecare an cu același inamic de neînfrânt… natura dez­lăn­țuită!

Fie că este vorba de grindină, arșiță, furtuni sau ploi în exces, oamenii care trudesc pe câmp ori în solarii pierd bani și sute de ore de muncă.

La final de toamnă legumele, fruc­te­le sau po­rum­bul, rămân neculese din cauza vânzărilor slabe de pe piețele din Lugoj, Făget sau Timișoara.

Principala sursă de trai pen­tru agricultorii din zonă o con­stituie ­terenurile fertile, pro­­pice pentru culturile de le­gume.

De-a lungul auto­străzii, de la Balinț până la Traian Vuia, se pot vedea suprafețe cultivate cu de toate în funcție de sezon: vinete, conopidă, roșii, morcovi, ceapă sau var­ză. Legu­mi­cul­torii se plâng însă de vânzările slabe care, în fiecare sezon îi fac să arunce o mare cantitate de marfă.

“Nu avem încotro și trebuie să lucrăm pământul, mai ales că suntem destul de departe și de Lugoj și de Făget, pentru a face naveta la un loc de muncă. Păcat că ne trudim zi și noapte, cheltuim bani pe lucrări și când să încasăm ce­va, se alege praful de munca noastră. Ca să ieși pe piață cu roșii, castraveți sau vinete la începutul sezonului trebuie să lucrezi toată iarna și pri­mă­va­ra în solar, să bagi bani în în­călzire și tratamente scum­pe, iar prețurile ridicate de pe piață nu atrag cum­pă­rători. Dacă nimerim un an cu fur­tuni, cum au fost ultimii doi ani, nu ne alegem cu nimic. Legumele noastre nu sunt tratate precum cele din străi­nă­tate să reziste luni de zile și sun­tem nevoiți să le dăm pe bani de nimica sau să le a­run­căm. De multe ori pre­fe­răm să nu le mai culegem, că nu scoa­tem nici banii de transport până la piața din Lugoj și le băgăm sub brazdă, la arat. Nici măcar nu le pu­tem dona la spitale sau or­­felinate că nu le permite leg­ea. Bine ar fi fost să avem o fabrică de conserve în zonă, că lucram mai cu drag știind că putem să predăm toată recolta. Acum, toamna am avut altă pro­ble­mă, cu bruma timpurie. În doar două nopți, înghețul ne-a distrus toți ardeii, au rămas tone de ei pe câmp. Ce să faci, de cumpărat nu s-au prea cum­părat, de cules nu ai ce face cu ei, la angrosiști nu se înghesuie nimeni și uite așa ne-am ales numai cu munca și cu tonele de apă cărate ca să îi iri­găm astă vară. Dacă a­du­năm, sunt hectare întregi ră­mase pe țarină la toți oa­menii de la noi din zonă, plus câte or mai fi din culturile de varză nevân­dută”, ne-a po­ves­tit Dumitru S. din Cliciova.

Despăgubirile financiare pen­tru pierderile suferite din cau­za secetei de astă-vară, care au compromis în mare mă­sură culturile de po­rumb, soia şi floarea-soa­re­lui, nu sunt plătite nici acum, iar agricultorii și-au luat gân­dul de la ele.

“Adevărul este că nu ne mai puneam mari speranţe, dar oricum deza­mă­girea este mare după ce am primit con­fir­marea că nu se va plăti niciun leu pentru fer­mie­rii ale căror culturi au fost distruse de secetă. Nu a fost decât un joc politicianist din partea gu­vernanţilor, care au încercat să ne ducă cu ză­hă­relul din nou, doar mimând preo­cuparea pentru soarta agri­cultorilor”, a declarat Nicolae O­prea, se­cre­tar al Asociaţiei Pro­ducătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ti­miş.

Din estimările Co­mi­te­telor Locale de Urgență, con­stituite la nivelul pri­mă­rii­lor, a reieșit că aproape 10.000 de hectare de culturi agricole au fost distruse în județul Ti­miș, din cauza secetei.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *