Traditia degustarii carnatilor banateni in cadrul Worschkoschtprob continua

An de an, publicația Banater Zeitung desemnează cei mai buni cârnați bănățeni în cadrul unui concurs adresat celor mai buni măcelari. O sărbătoare a comunității germane din Banat, Worschkoschtprob are loc de o perioadă în diferite localități unde această etnie este prezentă, în acest an acțiunea se întâmplă la Șag.

Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” păstrează tradiția și pun la punct și în 2018 „Degustarea cârnaților bănățeni”- „Worschkoschtprob”, sărbătoare cu o tradiție de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, și nu numai. Evenimentul din acest an este organizat în parteneriat cu Federația Caritas a Diecezei Timișoara, Forumul Democrat al Germanilor din Banat și Forumul Democrat al Germanilor și va avea loc joi, la Șag.

La eveniment vor lua parte participanții cu probe de cârnați din propria gospodărie, abonații ziarului Banater Zeitung și invitații.

Suplimentul „Banater Zeitung” (BZ) continuă o tradiție veche de mai multe decenii, „Worschtkoschtprob”, denumirea șvăbească a „Degustării cârnaților”, inițiată în anii 1970 de către redactorii ziarului „Neue Banater Zeitung” (NBZ). „Worschtkoschtprob” a fost inițial o manifestare desfășurată în redacție, acolo unde cititorii aduceau, pentru degustare și concurs, mostre ale cârnaților făcuți în casă, „juriul degustător” fiind redactorii. Ziua desfășurării evenimentului era publicată doar în NBZ, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relațiilor dintre redactori și cititori.

Începând din anul 1995 publicația Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănățenilor pentru cârnați. Succesul înregistrat – la fiecare ediție au participat sute de prieteni ai ziarului – le-a înlesnit mult continuitatea manifestării, căci numeroase firme o sponsorizează cu generozitate. În urmă cu câțiva ani s-a decis să se ajungă mai aproape de producătorii de cârnați din Banat, dar și de cititorii ziarului german. Astfel – după ce mulți ani evenimentul a avut loc doar la Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timișoara – s-au organizat manifestări de acest gen la Sânnicolau Mare (2012), Lugoj (2013), Sântana (2014), Radna/ Lipova (2016) și Bocșa (2017).

„Banater Zeitung” apare din anul 1993 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană ce apare la est de Viena, „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.