Trecem la ora de iarnă; vom dormi mai mult în noaptea de 29 octombrie

Ora de iarnă 2017. Trecerea la ora de iarnă se va face anul acesta în ultimul weekend din octombrie, mai exact în noaptea dintre 28 şi 29 octombrie. Astfel, ora 04.00 a dimineţii de duminică va deveni ora 03.00. Duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, fiind folosit totodată de peste 100 de ţări din întreaga lume. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la oră de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Spe­cialiștii spun că schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni factori cum sunt, irascibilitatea, tulburările de somn, creșterea nivelului de stres datorită perturbării rutinei zilnice care ne ajută să fim organizaţi şi să ne dozăm energia corespunzător dar și instalarea asteniei de toamnă.

sursa: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *