Tulburător. Trupurile a 18 români decedaţi în ţările europene nu au fost repatriate încă

In unităţile de medicină legală din ţările europene cu mari comunități de români se află trupurile neînsufleţite a 18 cetăţeni români, cauzele întârzierii repatrierii fiind lipsa banilor sau cercetări în curs, anunță Ministerul Afacerilor Externe, citat de Mediafax.

”În Italia se înregistrează 11 cazuri, în Germania 4 cazuri, în Marea Britanie 3 cazuri, în timp ce în Spania şi Franţa nu există în prezent cetăţeni români decedaţi, ale căror trupuri neînsufleţite nu au fost repatriate. Aceste cifre se bazează pe notificările transmise de autorităţile locale din statul de reşedinţă. Precizăm faptul că misiunile diplomatice şi oficiile consulare iau cunoştinţă în mod oficial de decesul unui cetăţean român, survenit în străinătate, numai în măsura în care sunt notificate de către autorităţile statului de reşedinţă în acest sens, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1963 privind relaţiile consulare”, precizează MAE.

Trupurile neînsufleţite care nu sunt repatriate în perioada de timp prevăzută de reglementările locale sunt înhumate de către autorităţile statului de reşedinţă, acestea nefiind conservate pe termen lung, cu câteva excepţii.

Unul dintre motivele pentru care nu este iniţiată procedura repatrierii în aceste cazuri este derularea unor anchete penale, caz în care autorităţile judiciare nu permit repatrierea corpului neînsufleţit sau înhumarea până la clarificarea aspectelor legate de producerea decesului şi care necesită investigaţii criminalistice.

O altă cauză pentru care repatrierea nu este făcută o reprezintă lipsa unei decizii a aparţinătorilor legali privind repatrierea corpului neînsufleţit, generată, în unele situaţii, de lipsa mijloacelor financiare pentru repatrierea trupului neînsufleţit.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.