Un istoric lugojean, angajat al Muzeului, cere demisia arhitectului-şef al Lugojului

Tânărul istoric lugojean, Oliver Gaidoş cere, într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook, demisia arhitectului-şef al Lugojului, Dinel Mazilu. Gaidoş îl acuză pe Mazilu că, din funcţia de architect şef, nu a făcut nimic pentru protejarea arhitecturii oraşului şi dă exemplu o casă de pe str. Coloman Wallisch, la care tocmai se lucrează.

“O superbă casă cu fațadă în stil eclectic (Str. Coloman Wallisch, nr. 27) aflată sub loviturile ciocanelor! În condițiile în care avem un inginer în postul de arhitect al orașului care nu s-a îngrijit de menținerea și protejarea clădirilor cu valoare arhitecturală din Lugoj, ci, mai mult, prin ignoranța și pasivitatea sa a contribuit (moral și nu numai?), în timpul lungului său mandat la mutilarea, aneantizarea, vechiului Lugoj. Planul urbanistic general în care sunt delimitate zonele protejate este expirat din 2009.

 

Așteptatul P.U.G. nu a fost adoptat nici acum, lăsând loc la o serie de interpretări soldate cu intervenții brutale în țesutul istoric. Arhitectul orașului știe doar să dea autorizații din birou! Nu l-am vazut să susțină prin acțiuni legale sau prin ieșiri publice protejarea patrimoniului arhitectural local. Lugojul are nevoie de un arhitect competent și devotat, care să înteleagă și să pretuiască arhitectura și istoria locului”, arată Gaidoş, care este angajat al Muzeului de Istorie din Lugoj.

Dinel Maziliu nu a comentat prea mult poziţia istoricului lugojean. “Cine este Gaidoş. Nu l-am văzut să vină vreodată, să facă ceva pentru arhitectura oraşului. Să dăm din gură suntem toţi buni. Probabil se plictiseşte la muzeu, nu are destul de lucru, dacă stă să posteze pe Facebook. Îl las în locul meu, să facă el mai multe pentru arhitectura oraşului”, a declarant Mazilu.

sursa: cetateanul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *