Un nou protest in Timisoara; s-a cerut demisia Guvernului Dragnea-Tudose

Timișorenii au ieșit din nou în stradă, duminică seară, de data aceasta în Piața Libertății, ca să ceară demisia Guvernului Tudose. Oamenii spun că vor să ducă o luptă pașnică cu hoția, autoritarismul și sărăcia. Mai multe grupuri civice și organizații i-au chemat pe români în stradă, în toată țara.

Organizatorii au decis să mute locul desfășurării protestului din Piața Victoriei pentru că pe platoul din fața Operei se pregătește Târgul de Crăciun.

Unul dintre organizatori a adus pelerine de ploaie pentru cei care nu au venit pregătiți cu umbrele. Manifestanții au scandat  ”Unitate!”, ”Nu vrem să fim o nație de hoți!”, ”Demisia!”și ”Democrație, nu oligarhie!”. Ca de fiecare dată, oamenii au venit pregătiți cu mesaje pentru politicieni, fluiere și steaguri. ”Ajunge, descreieraților!”, ”Noaptea ca hoții!”, ”Trezește-te, popor!”, sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe pancartele timișorenilor.

42 de grupuri civice și organizații nonguvernamentale, dar și cele mai mari confederații sindicale din România i-au chemat pe oameni în stradă ca să ceară retragerea legilor Justiției și a legilor de modificare a Codurilor Penale, respingerea în Parlament a Ordonanței privind modificarea legislației fiscale și demisia imediată a Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

„România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară și tăierea salariilor bugetarilor din 2010. (…) Consecințele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunității politicienilor și a sărăciei. În aceste momente, România este călcată în picioare, coaliția de guvernare nesocotind sau ignorând fățiș opiniile și interesele legitime ale tuturor actorilor din societate”, transmit organizatorii, Inițiativa Timișoara, Timișoara Civică și Corupția Ucide.

Manifestanții au spus că angajații vor avea foarte mult de suferit din 1 ianuarie 2018 și că promisiunile de măriri salariale pentru bugetari s-au topit în explicații despre brut și net, în vreme ce creșterile de prețuri sunt evidente.

„De la 1 ianuarie, salariații sunt lăsați la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuțiilor, dar și pentru finanțarea sistemului de pensii și cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuțiile, dar și pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile. De la 1 ianuarie, povara responsabilității sociale va fi dusă doar de către salariați. Pensiile noastre sunt în pericol prin reducerea contribuțiilor personale în depozite private în cadrul Pilonului II de pensii; bugetul pentru sănătate a scăzut, controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacienților sunt abuzate zilnic; investițiile au scăzut la un nivel critic, în timp ce îndatorarea publică este din ce în ce mai mare. Pe scurt, actuala coaliție de guvernare susține hoția, ineficiența, haosul și lipsa de transparență, invocând câștigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru și al copiilor noștri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanță pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă națională din care ne vom reveni în decenii”, mai spun organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ei au susținut că vor să ducă o luptă pașnică a României cinstite cu hoția, autoritarismul și sărăcia și cer demisia Guvernului Dragnea-Tudose și a principalilor vinovați pentru actuala stare de fapt – Dragnea și Tăriceanu – din funcțiile de președinți ai celor două Camere ale Parlamentului.

La jumătate de oră de la începerea protestului, timișorenii au pornit în marș spre Palatul Justiției. Pe drum au scandat diverse lozinci.

În fața Palatului Justiției, protestatarii au stat câteva minute bune și au scandat ”DNA să vină să vă ia!”, ”Legi pentru toți, nu pentru hoți!”, ”Dragnea nu uita, pușcăria-i casa ta!”.

După ora 20:20, timișorenii au revenit în Piața Libertății, unde au mai scandat ”România, trezește-te!”, ”Timișoara, trezește-te!”, ”Rezistăm, nu cedăm!”. Organizatorii  le-au dat întâlnire protestatarilor și duminica viitoare, în Piața Libertății și le-a recomandat să se informeze de pe paginile de facebook Timișoara civică și Inițiativa Timișoara.

Sindicaliștii care i-au îndemnat pe oameni să iasă în stradă au lipsit de la protest. Manifestația s-a încheiat fără incidente.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.