Un val de ger va lovi România. Vortexul polar aduce temperaturi de -10 grade

Deși mai sunt 7 zile până la Mărțișor, primăvara este departe. Meteorologii ne avertizează că trebuie să ne pregătim de un episod de iarnă geroasă, care nu are legătură cu data din calendar.

Temperaturile au început deja să scadă, iar de duminică vom avea minus 10 grade pe timpul zilei în toată țara. De vină pentru această vreme rea este un vortex polar care afectează toată Europa.

În toate cele 3 luni de iarnă, temperatura nu a scăzut în București pe timpul zilei, mai mult de minus 6 grade, temperatura înregistrată la stația Filaret în ianuarie. De săptămâna viitoare, însă meteorologii spun că va fi mult mai frig de atât, tocmai acum când ne pregătim să sărbătorim primăvară.

Alina Șerban-Meteorolog: “Pentru începutul săptămânii viitoare vorbim de vreme geroasă, temperaturi sub minus 10 grade chiar și ziua. Duminică și luni ne așteptăm că temperaturile să fie negative în toată țară. Din datele ultimelor materiale rezultă că primăvară debutează cu un episod de iarnă”.

Așadar dacă până acum am avut o vreme anormal de caldă, acum va fi anormal de frig. Senzația de ger a apărut deja. Din cauza vântului, la vârful Omu, temperatura resimțită a fost de minus 30 de grade, iar meteorologii numesc asta că fiind o temperatură scăzută extremă. Acest val de frig este o anomalie meteorologică. Totul pornește de la un vortex polar.

Roxana Bojariu –Climatolog: “Acum, la 30 de km deasupra Polului Nord am avut o încălzire de 50 de grade Celsius peste valoarea înregistrată înainte iar această perturbație favorizează pătrunderea aerului rece dinspre nord la latitudini mult mai joase, practic toată Europa va fi afectată.”

Încălzirea neobișnuită de la Polul Nord, a fost cauzată în mare parte de micșorarea suprafeței de gheață. Iar asta a declanșat deja fenomene meteo paradoxale:

Roxana Bojariu –Climatolog: “Am avut ninsori în Arabia Saudită și în Nordul Saharei, toate aceste perturbații arată că avem o reconfigurare a felului în care se face transferul energiei din sistem.”

Datele le arată climatologilor că valul de frig va rămâne peste România cel mult 3 săptămâni.

sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *