Urs prins intr-o capcana improvizata in vestul tarii! Cum a fost salvat

Misiune dificila pentru jandarmi in vestul tarii.

Oamenii legii au fost sesizati ca un urs a fost prins intr-o capcana improvizata, in masivul Parang, acesta fiind eliberat cu ajutorul Echipei de Interventie Rapida Specializata.

Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Hunedoara, luni, in jurul orei 15.30, jandarmii au fost anuntati ca in zona Polatiste – Cutreasa, din masivul Parang, un urs este prins in lat. Sesizarea a venit chiar de la gestionarul fondului de vanatoare, care, a dat si el o mana de ajutor la operatiunea de eliberare a ursului.

Catre zona indicata s-au deplasat patru jandarmi montani din cadrul Detasamentului 3 Jandarmi Lupeni (structura cea mai apropiata), care au verificat aspectele sesizate si au luat masuri pentru izolarea locului in care se afla ursul. In zona au ajuns si trei agenti de politie, impreuna cu directorul si paznicul fondului de vanatoare.

Totodata, a fost informata Echipa de Interventie Rapida Specializata constituita in cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians din care fac parte jandarmi montani de la Postul de Jandarmi Montan Vata de Jos, rangeri ai Asociatiei Zarand/Fauna si Flora International si un medic veterinar.

In acest fel, a fost pusa in aplicare Procedura de actiune privind situatiile de urgenta generate de animalele salbatice aflata in vigoare la nivelul judetului Hunedoara.

Pana la sosirea Echipei de Interventie Rapida Specializata, jandarmii montani aflati deja la fata locului au luat masuri pentru a impiedica patrunderea altor persoane catre urs, fapt ce ar fi determinat autoranirea animalului. Echipa de Interventie Rapida Specializata a ajuns la fata locului in jurul orei 20.30, iar ursul a fost eliberat din capcana dupa o interventie ce a durat 45 de minute si care a presupus: tranchilizarea, acordarea ingrijirilor necesare si colectarea datelor bio-morfologice. Animalul de 3,5 ani si cu o greutate de aproximativ 150 kg a fost supravegheat pana cand si-a revenit si s-a retras in padure in conditii de siguranta”, au transmis jandarmii.

Conform Legii 407/2006, braconajul constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. in acest sens, a fost demarata cercetarea pentru identificarea autorilor faptei.

Echipa de Interventie Rapida Specializata (EIRS) a fost constituita in cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians, fiind formata din personal specializat al Fauna & Flora International, Inspectoratului de Jandarmi Judetean „Decebal” Hunedoara si al Asociatiei Zarand.

In cadrul proiectului LIFE Connect Carpathians a fost elaborata si functioneaza la nivelul judetului Hunedoara, sub autoritatea Institutiei Prefectului, o procedura de interventie a institutiilor in cazul unor situatii de urgenta generate de animalele salbatice. Acesta procedura a constituit o premiera la nivel national si reprezinta un exemplu de bune practici pentru zonele din tara care se pot confrunta cu situatii similare.

Pentru Echipa de Interventie Rapida Specializata (EIRS) este al patrulea caz de interventie in cazul unor conflicte om – animal salbatic solutionat cu succes (trei in judetul Hunedoara si un altul in judetul Caras-Severin).

Proiectul LIFE Connect Carpathians (LCC), cu o durata de 5 ani, este finantat de Comisia Europeana prin Programul LIFE+ Nature si este implementat de Fauna & Flora International, Ministerul Mediului, Jandarmeria Romana si Asociatia Zarand. Proiectul face parte dintr-o initiativa mai larga care vizeaza crearea unei retele regionale functionale de arii protejate intre Muntii Apuseni si Carpatii Meridionali. Aceasta regiune este recunoscuta ca fiind unul dintre cele mai importante coridoare ecologice din Europa.

sursa: opiniatimisoarei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.