Val de scumpiri în ianuarie

Prețul legumele și fructelor a crescut chiar și cu 10% în luna ianuarie. Institutul Național de Statistică tocmai ce a anunțat inflația. Practic, doar 4 produse dintre mărfurile alimentare și nealimentare s-au ieftinit. În rest, totul s-a scumpit.

Potrivit INS, inflația în luna ianuarie a fost de 0,8%, iar rata anuală a inflației a fost 3,3%. În ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,77%.

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în ianuarie, la cartofi – 10,02%, alte legume şi conserve de legume – 7,4% fructe proaspete – 3,91%, citricele cu 2%, iar ouăle cu 1,44%.

Luna trecută, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 0,64%.

Banca Naţională a României a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Majorarea vine pe fondul ordonanței 114 prin care au fost introduse mai multe taxe în domeniul bancar, al energiei și telecomunicaților.

sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.