VIDEO: Airbus Zero-G, avionul în care experimentezi gravitaţia zero

Airbus Zero-G A310 este, pentru cei care și-ar dori să ajungă în spațiu, un prim pas în îndeplinirea visului. Avionul e folosit de Agenția Spațială Europeană și oferă pasagerilor experiența zborului la gravitație zero.

De la întoarcerea de pe  Stația Spatială Internațională,  în 2017, astronautul francez Thomas Pesquet se antrenează pentru a zbura cu Airbus Zero-G. Avionul recreează condițiile de zbor în spațiu în imponderabilitate.

6000 de Euro pentru un zbor cu Airbus Zero-G

Pentru astronautul de 39 de ani, noul job îi este familiar.

”Îmi trezește multe amintiri. Este ca pe Stația Spațială Internațională. Nu durează mult, dar suntem în cădere liberă. Am fost în cădere liberă când orbitam în jurul Pământului cu Stația Spațială, astăzi sunt într-un avion, dar e același lucru”, a spus astronautul francez.agenției AFP.

În antrenamentul său, astronautul Thomas Pesquet îi însoțește pe pasagerii care vor și ei să aibă parte de o asemenea experiență unică. Pentru ei, prețul unui zbor cu Airbus Zero-G este de 6.000 de Euro.

Potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA), Airbus Zero-G A310 face zboruri parabolice și, de obicei, în timpul unei curse, execută cam 31 de astfel de manevre.

De la un zbor orizontal, aeronava începe să urce gradual, într-un unghi de aproximativ 50 de grade. Această fază de urcare durează cam 20 de secunde, în care avionul experimentează o accelerație de 1,8 ori față de nivelul gravitațional de la suprafața Terrei.

 

 

Apoi, puterea motorului este redusă la minimum necesar, iar avionul urmează o traiectorie de cădere liberă, care durează aproximativ 20 de secunde, timp în care se produce fenomenul de imponderabilitate.

Manevrele de zbor parabolic cu Airbus Zero-G A310 sunt repetate, iar întreg ciclul durează aproximativ 3 minute: 20 de secunde de zbor la 1.8g, urmate de 20 de secunde de imponderabilitate, urmate apoi de alte 20 de secunde de 1.8 g, iar apoi 2 minute de pauză la gravitație normală.

După un grup de 5 astfel de manevre de zbor parabolic, urmează o perioadă mai lungă de odihnă la gravitație normală, de 8 minute.

Tot timpul zborului, persoanele aflate la bordul avionului Airbus Zero-G A310 sunt permanent înștiințate de fiecare manevră făcută și de durata ei, dar și de durata perioadei de odihnă.

sursa: observator.tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *