VIDEO: Bilanț la DNA. Laura Codruța Kovesi: 3800 de dosare soluționate în 2017. O treime din inculpați au avut funcții de conducere

Laura Codruţa Kovesi a prezentat bilanțul activității DNA în 2017. Președintele Klaus Iohannis este prezent la eveniment. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți, la CSM, că declină invitația de a participa la acest eveniment, supărat că procurorul şef al DNA nu i-a trimis în avans raportul.

– E un moment în care analizam ce am făcut bine, analizăm ce nu am făcut bine și ce am greșit. Este important că analiza noastră poate fi utilă pentru fundamentarea unor decizii privind reducerea corupției în România.

– Anul 2017 a fost un an dificil în lupta împotriva corupției. Însăși demersul luptei anticoruptie a fost puternic contestat și a fost pus sub semnul întrebării.

– Deși noi descoperim și trimitem în judecată tot mai mulți inculpați, bugetele publice sunt în continuare fraudate corupți sau prin alte în legătură cu corupția. Așadar ne punem întrebarea: Avem instituții mai curate? Justiția face suficiente eforturi pentru a eradica aceste fenomen sau sunt necesare și alte măsuri?

– Anul trecut, aproximativ 1000 de inculpați au fost trimiși în judecată. DNA se ocupă doar de corupția la nivel înalt. Aceasta este competența legală, aceasta este competența prevăzută în lege. O treime din inculpații trimiți în judecată au avut funcții de conducere, control, demnități publice : 3 miniștri, 5 deputați, un senator, doi secretari de stat, un fost președinte al Camerei Deputaților, un secretar general al unui minister au fost trimiși în judecată.

– Aceste cifre ne arata ca de cele mai multe ori cei care comit infracțiuni de corupție au ca principale atribuții conducerea instituțiilor sau gestionarea bugetelor instituțiilor publice publice.

– Funcțiile publice le-au permis să abuzeze de banul public, să aprobe investiții inutile sau să favorizeze firmele agreate.

– Sunt tipare pe care infractorii le cunosc, le dezvoltă și pe trimit mai departe. Sunt rețete folosite pentru fraudarea banului public.

– Anul trecut, investigațiile privind frauda cu fondurile UE s-au dublat. În cele mai multe cazuri e vorba de fraudarea fondurilor pentru comunitățile rurale, cele mai sărace.

– 3800 de dosare soluționate în 2017.

sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *