VIDEO: Braconaj nocturn pe Lacul Surduc

Zona Lacului Surduc a devenit un sat fără câini, unde aproape fiecare face ce vrea, de la construcții ilegale și până la braconaj în voie, fără ca autoritățile să intervină.

Deși de nenumărate ori au fost semnalate cazuri de braconaj pe Lacul Surduc, de foarte puține ori au fost prinși cei care aleg metode mai puțin ortodoxe pentru a prinde pește și care transformă pescuitul sportiv într-o afacere.

Sute de kilograme de peste sunt extrase din lac cu ajutorul plaselor montate pe aproape toată suprafața apei, iar singurii care intervin sunt pescarii și cei care mai au ceva compasiune pentru fauna piscicolă.

Însă și aceștia reacționează moderat de frica amenințărilor și reacției celor în cauză, cea mai frecventă răzbunare fiind cea a incendieri cabanelor.

Început de noiembrie, prins în setcă

Aproape toată lumea care frecventează zona Lacului Surduc știe că în apropierea barajului orice activitate este interzisă, de la pescuit la scăldat, dar acest lucru nu este valabil și pentru braconieri.

Acolo a fost descoperită ultima setcă (plasă specială de pescuit, folosită de obicei în pescuitul industrial) de către câțiva pescari care au avut ghinionul, pentru cei ce au pus setca, să își agațe monturile în aceasta.

Sub protecția anonimatului, unul dintre ei a declarat: ”Nu cred că erau mai mult de trei metri de baraj, paralel cu malul cu pădurea, în una dintre cele mai bune zone pentru răpitor, adică șalău și somn. Cele două specii de pește sunt și cele mai căutate pe piață, șalăul fiind vândut cu 20-25 lei kilogramul, iar somnul între 10 și 15 lei. În ultimii ani se braconează incredibil de mult și nimeni nu ia nici o măsură. Culmea este că inclusiv iarna, care nu este departe, se pun setci, chiar dacă lacul este înghețat”.

Setca descoperită de pescari a ajuns pe foc, după ce aceștia au scos întreaga montură și au eliberat peștii prinși în ea.

Povești de braconaj

Deși la nivel de folclor, pentru că nimeni nu se obosește să cerceteze faptele, căci despre razii pe lac nu poate fi vorba, există o mulțime de povești printre pescarii și oamenii locului. Incredibilă este cea în care la o populare a lacului cu crap, braconierii au amplasat setca exact în zona unde a fost eliberat peștele, care a intrat în plasele acestora, ajungând pe piață aproape direct din cisterna de populare. Din acest motiv sunt tot mai rare capturile de crap, lucru remarcat de pescarii la ”telescop”.

”La începutul anilor 2000, într-o partidă slabă de pescuit într-un loc unde aruncai momeală prindeai măcar 10 kilograme, acum ai ieșiri la pescuit în care prinzi un kilogram. Anul acesta cea mai grea captură a fost de 12 kilograme, cam departe de cele 40 de kilograme prinse cu ani în urmă. Crapul aproape că a dispărut de 7-8 ani”, a mai spus pescarul nemulțumit.

O altă ”faptă de arme” a braconierilor s-a petrecut într-o vară, în care au prins cu setca aproape 400 de kilograme de pește, dar nu au avut capacități de congelare și cum nu au reușit să comercializeze decât jumătate, restul a ajuns pe câmp să putrezească.

Pescarii strigă după ajutor

Dispariția peștelui din Lacul Surduc duce implicit și la dispariția pescarilor, acum pe lac pescuind doar cei melancolici și cei care au cabane în zonă. Iar cei puțin rămași fac un apel la autorități să intervină și să oprească dezastrul creat de braconieri.

”Este clar că e nevoie de anumite măsuri, mai ales că braconierii nu se opresc în nici un moment. Chiar și primăvara, în perioada de prohibiție, aceștia pun plase. Este un dezastru și e păcat”, a precizat pescarul care ne-a furnizat informațiile.

Chiar dacă știu situația, cei de la Agenția Județeană de Vânătoare și Pescuit Sportiv, nu prea pot face mai nimic, din diverse motive.

Primul este că nu au nici un fel de drept de administrare al Lacului Surduc, acesta fiind în totalitate al Administrației Bazinale de Apă Banat.

Explică directorul AJVPS Timiș, ing. Cornel Lera: ”La ora actuală, stăpâni pe lac sunt cei de la ape. Eu am avut acum două săptămâni o discuție cu ei pentru a intra în posesie și a face gospodărirea zonei. Noi nu avem contract pentru Lacul Surduc, ei spun că pot închiria zona, dar pentru o sumă de peste 10.000 de lei lunar. Acești bani sunt greu de plătit și din păcate va rămâne al nimănui. Repet, noi nu putem face controale acolo pentru că nu avem nici un drept, singurii abilitați sunt cei de la poliție”.

Frustrarea celor de la AJVPS este cu atât mai mare cu cât în ultimii ani au băgat în Surduc peste 340 de tone de pește, ajuns mare parte în plasele braconierilor.

Floarea care nu aduce primăvara

Reprezentanții Secției de Poliție Rurale Făget, de care aparține și Postul Fârdea spun că pe lac sunt efectuate periodic controale, care au ca scop stoparea braconajului.

”Sunt la comanda Secției de Poliție Făget de puțin timp, iar în toată această perioadă nu a fost depusă vreo plângere în acest sens. Dar, noi efectuăm acolo controale destul de des, pentru a stopa braconajul. Chiar săptămâna trecută am avut una efectuată pe timp de noapte. Acțiunile vor continua și pe viitor. Știu că nu cu mult timp înainte de a fi numit pe această funcție, pe Surduc au fost depistate persoane la braconaj și au fost confiscate plase și alte unelte folosite la acest tip de pescuit ilegal”, ne-a declarat subcomisarul Darius Goloșie, Șeful Secției rurale Nr.10 Făget.

Ultimii braconieri au fost prinși de poliţiştii Orașului Făget la data de 18 septembrie și aveau asupra lor 10,4 kg pește, prinse cu ajutorul unei plase monofilament.

Poliţiştii au ridicat în vederea continuării cercetărilor întreaga cantitate de pește, cât și plasa monofilament.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de braconaj piscicol.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.