VIDEO: China a introdus în serviciu noul avion ”invizibil” J-20

China a anunţat că a introdus în serviciul de luptă noua sa generaţie de avioane ”invizibile” J-20, prin care speră să reducă decalajul faţă de Statele Unite ale Americii.

Preşedintele chinez Xi Jinping supervizează o amplă modernizare a forţelor armate ale ţării, dotate cu cele mai numeroase efective din lume, relatează Agerpres, citând Reuters.

Avionul J-20 va creşte capacităţile de luptă ale forţelor aeriene şi le va ajuta pe acestea să-şi îndeplinească mai bine ”misiunea sacră” de a apăra suveranitatea, securitatea şi integritatea teritorială a ţării, se arată în comunicat.

Aparatul a fost prezentat pentru prima dată în public la sfârşitul lui 2016, la salonul aeronautic de la Zhuhai.

Se menţine însă întrebarea dacă noul avion de luptă al Chinei poate egala performanţele de evitare a sistemelor radar de care sunt capabile aparatele F-22 Raptor produse de Lockheed Martin sau cele mai noi avioane intrate în dotarea armatei SUA, F-35, ale aceluiaşi producător.F-22, dezvoltat de forţele aeriene ale SUA, este cel mai asemănător cu J-20.

China a prezentat un alt avion invizibil pe care îl dezvoltă, J-31, la salonul aviatic de la Zhuhai din 2014, un eveniment care a coincis cu vizita preşedintelui de atunci al SUA, Barack Obama, pentru un summit Asia-Pacific.

Potrivit presei de stat, Beijingul speră că J-31 va concura pe piaţa internaţională cu avionul ‘invizibil’ F-35 fabricat de americani.

Aviaţia militară chineză îşi asumă un rol tot mai activ în etalarea forţei militare a Beijingului, efectuând exerciţii în mările disputate ale Chinei de Est şi Chinei de Sud, şi în apropiere de Taiwan, insulă autoguvernată pe care China o consideră parte integrantă a teritoriului său.

sursa: stirileprotv.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *