Zilele localității Dumbrava! Bucătarii se pregătesc să încingă ceaunele cu gulaş

Asociaţia Microregională ”Ţara Făgetului” în parteneriat cu Primăria comunei Dumbrava, organizează în zilele de 16 şi 17 septembrie, cea de-a XI-a ediţie a ”Zilelor Dumbravei”, prilej cu care se va organiza şi unul dintre cele mai mari și cunoscute festivaluri gastronomice din Banat, dedicat în special mâncării la ceaun.

Manifestarea a devenit una tradiţională şi reuşeşte să adune laolaltă maeştrii bu­că­tari din toată Microregiunea ”Ţara Făgetului, dar şi din Ungaria, din localităţile în­frăţite – Mako, Nagydo-rog şi Veszto.

”De la un an la al­tul ne-am străduit să creştem acest festival şi intenţionăm ca şi pe viitor să fie unul de amploare. Câştigătorii vor primi premiul Lingura de Aur, o distincţie pe care am iniţiat-o în urmă cu mai mulţi ani în cadrul pro­iec­tu­lui transfrontalier cu Totovo Selo din Serbia”, ne-a de­cla­rat Ioan Ihasz, primarul Dumbravei.

Manifestarea va debuta sâmbătă, 16 sep­tem­brie de la ora 12, când se vor aprinde ceaunele, iar pe scena amplasată în parcul Bisericii Reformate din Dumbrava vor urca in­ter­preți cunoscuți de muzică populară și an­sam­bluri de dansatori din zona de est a județului.

Pe lângă stan­d­u­ri­le comercianților, or­ga­nizatorii anunță partici­pa­rea a peste 15 bucătari cu ceaune de diferite mărimi, precum și rețete proprii preparate din diverse tipuri de carne, fiecare dintre ei încercând să impresioneze juriul format din cunoscători ai gastronomiei specifice concursului. Ultima zi va fi dedicată muzicii ușoare și concursurilor pentru copiii din comună.

Evenimentele sunt finanţate din fonduri a­trase prin Programul Leader, printr-un proiect pe Măsura 4.2.1 în cadrul par­te­ne­ria­tu­lui dintre Grupurile de Ac­ţiune Locală – GAL. “Prin aceste manifestări pe care le organizăm Asociaţia Microregională – Ţara Fă­ge­tu­lui, urmărește să atragă populația din microregiune, către absorbția de fonduri europene și să îi facem să conștientizeze că potențialul zonei este unul destul de ridicat în ceea ce privește ob­ținerea liniilor de fi­nan­ța­re în sectorul social, agricol, dar și nonagricol.

Specificul culinar, geografic, cultural și etnografic al Țării Făgetului putem afirma că este unic și de aceea dorim să ne ex­tin­dem în permanență teri­to­riul, în această parte a ju­dețului”, a menționat Ana­ma­ria Molnar, manager GAL.

Se așteaptă o afluență mare de public, la fel ca în anii anteriori, când s-a es­ti­mat că doar în prima zi a festivalului au fost prezenți pes­te 1000 de oameni.

La ediția din 2016, s-au înscris trei echipe din satele Dum­bra­va, Bodo şi Ţipari, a­­par­ţinând estului judeţului Ti­miş şi şapte din Ungaria, reprezentând localităţile Deszk, Nagydorog, Makó şi Vésztő din Ungaria.

În final, trofeul a revenit maghiarilor din Veszto.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *