Ziua rromilor sărbătorită la Lugoj

Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară (DASC) Lugoj pregătește în pentru ziua de 7 aprilie un program dedicat Zilei Internațională a Ro­mi­lor, proclamată în anul 1990 în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii in­ter­na­ționale a romilor desfășurată la Varșovia, a cărei dată o­fi­cia­lă este 8 aprilie.

Data a fost aleasă în amintirea zilei de 8 aprilie 1971 , când a avut loc, lângă Londra, prima reu­niune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații in­ter­naționale a romilor denumită Uniunea Internațională a Ro­milor care, începând cu anul 1993 are statut de organizație consultativă pe lângă ONU.

Acest eveniment a fost pre­luat și de către romii din Ro­mânia, fiind organizate activități diverse în cele mai importante orașe ale tării, unde există comunități re­pre­zen­tative de romi.

”Din anul 2008, după momentul în­fii­n­ță­rii Centrului Comunitar de Sprijin pentru Prevenirea A­bandonului Școlar din cadrul DASC Lugoj, evenimentele de acest fel au devenit deja tradiție pentru beneficiarii noștri care au organizat o serie de activități cultural ar­tis­tice”, a declarat Angelica Rus, purtătorul de cuvânt al Primăriei Lugoj.

Beneficiarii CCSPAS din Măguri sunt copii în majoritate de etnie romă, astfel că împreună cu expertul local pentru pro­ble­me­le romilor și angajații DASC vor pregăti și anul a­cesta un program dedicat a­cestui eveniment. Acti­vi­tă­țile vor debuta la ora 11,30, cu adunarea participanților pe platoul Casei de Cultură.

Vor continua apoi printr-un marș pe traseul Podul de Fier – unde se vor arunca flori și jerbe de flori în râul Timiș, în memoria romilor ucişi de către nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial, fi­na­lul aducând o serie de dansuri în fața Primăriei. Programul va fi încheiat printr-un mo­ment artistic și un prânz, am­bele organizate la un res­tau­rant local.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *