În România, aproximativ 6 decese din 10 sunt provocate de bolile cardiovasculare. Țara noastră se poziționează în fiecare an printre primele locuri în topul european. Cauzele principale sunt: alimentația incorectă, fumatul, consumul de alcool și lipsa activității fizice
Bolile cardiovasculare și în special hipertensiunea arterială reprezintă principala cauză a deceselor înregistrate în România, iar incidența este de aproximativ 3 ori mai mare decât cea a deceselor cauzate de diferitele tipuri de cancer.
În primul rând, trebuie să știi că alimentația este elementul de bază, dacă vrei să ai o inimă puternică și rezistentă și să diminuezi riscul de a dezvolta boli și afecțiuni cardiovasculare. Sarea, zahărul și grăsimile trebuie consumate cu moderație, iar grăsimile saturate și cele trans trebuie evitate sau, dacă este posibil, chiar eliminate din alimentație.
Grăsimile saturate sunt cele care provin în special din produsele de origine animală: carne, slănină, lapte, ouă, smântână, unt, cașcaval etc. Acestea ar trebui să fie consumate în cantități mici și mai rar.
Pe de altă parte, evită cât de mult poți grăsimile trans, care se găsesc în alimentele procesate și ultraprocesate și mai ales în cele gătite prin prăjire.
Care sunt alimentele recomandate pentru întărirea inimii și a sistemului circulator?
Pentru susținerea sănătății sistemului cardiovascular, nu trebuie să faci eforturi ieșite din comun, nici să cumperi alimente foarte scumpe. Este suficient să nu mănânci mai mult decât îți trebuie și să incluzi cât mai des în dietă alimentele sănătoase, în detrimentul celor nesănătoase.
Multe persoane susțin că mâncarea sănătoasă nu are un gust la fel de bun ca aceea de la fast-food, de exemplu. Însă cu ajutorul unor combinații de ierburi și condimente naturale, orice aliment poate să capete un gust plăcut și o aromă apetisantă.
Iată care sunt produsele care ar trebui să nu lipsească de pe lista ta de cumpărături:
1. Fructele și legumele proaspete
Cu cât mai proaspete, cu atât mai bine. Dacă ai posibilitatea, identifică o sursă locală de astfel de produse. Studiile de specialitate arată că nivelul vitaminelor scade la jumătate două zile mai târziu după ce fructele și legumele au fost culese. Caută întotdeauna să îți procuri vegetalele de sezon și nu uita că pot fi păstrate pentru iarnă prin congelare. Această metodă este mult mai indicată decât prepararea de gemuri, dulcețuri și compoturi. Prin fierbere, fructele și legumele își pierd o mare parte din proprietăți, iar zahărul adăugat nu este nici el benefic pentru sănătate.
2. Peștele gras
Peștii grași au un conținut bogat de acizi Omega 3, care contribuie la combaterea aterosclerozei, la diminuarea hipertensiunii arteriale și chiar ajută la recuperarea după un infarct miocardic. În plus, previne trombozele și reglează ritmul cardiac. Același lucru este valabil și pentru uleiul de pește – aceasta fiind una dintre grăsimile sănătoase.
3. Cerealele integrale
Cerealele integrale conțin fibre, vitamine și minerale, pot fi combinate cu iaurt slab sau fructe, susțin sistemul cardiovascular, contribuie la un bun tranzit intestinal și te ajută să îți păstrezi silueta.
4. Semințele oleaginoase
Deseori se întâmplă să simți nevoia unei gustări între mesele principale. Semințele sunt o foarte bună și gustoasă opțiune, iar varietatea semințelor pe care le poți găsi cu ușurință pe piață este suficient de mare: nuci, alune, migdale, fistic, caju, semințe de dovleac etc. Toate acestea conțin multe vitamine și minerale atât de necesare organismului.
5. Uleiurile presate la rece
Uleiurile presate la rece sunt obținute prin acțiunea mecanică de presare a semințelor, fără ca în cadrul procesului să fie folosite substanțe chimice pentru rafinare. Sâmburii și semințele din care sunt fabricate acestea (măsline, floarea soarelui, șofrănel, cocos, nucă, dovleac, soia, busuioc, cătina, arahide, susan, avocado, struguri etc.) conțin nutrienți foarte necesari organismului. Este de preferat ca acestea să fie consumate, pe cât posibil, în stare crudă și mai puțin pentru gătit.
Așadar, dacă vei include treptat în alimentația ta aceste alimente și vei crește proporția acestora în detrimentul celor procesate sau gătite (în special prin prăjire), îți vei proteja inima și circulația pentru mai mult timp. Dacă te ferești și de obiceiuri dăunătoare, precum fumatul și consumul excesiv de alcool, vei avea un câștig și mai mare. Cel puțin 30 de minute de mișcare sau sport zilnic vor fi, de asemenea, benefice pentru starea ta fizică și psihică.
Sursa foto: Pixabay.com