Galeria Cercului Militar din Lugoj va găzdui, în data de 16 februarie, de la ora 17, expoziția de pictură a tânărului Alex Ilinca. Prezentarea lucrărilor, peste 25 la număr, va aparține profesoarei Flavia Rosana Căpraru, președinta Asociației Fusion of Arts și caricaturistului Cristi Vecerdea -CRIV, amfitrionul Galeriei Armi.
Crescut în centrele de plasament din Lugoj, Alexandru Ilinca este un tânăr care şi-a croit un drum în viaţă. A fost angajat la o fabrică de încălţăminte din Lugoj, a lucrat ca şi croitor la Cooperativa ”Munca”, este angajat și în prezent.
”Sunt un om cu cap, am un loc de muncă stabil, mă descurc singur şi vreau să fiu pe picioarele mele”, ne declara artistul.
S-a integrat într-o comunitate creştină, şi anume la Biserica Creştină Baptistă ”Harul”.
”La început pictam doar portrete, mai ales tablouri cu Iisus, există şi pe profilul meu de facebook un astfel de portret, pe care l-am realizat pe lemn. La Şcoala Populară de Artă mi s-a deschis larg o uşă, prin d-na profesoară Flora Răducan. Pe lângă portrete, am învăţat natură statică, interioare şi exterioare, dar mai ales acolo m-am îndrăgostit şi de peisaj”, ne spunea tânărul artist.
Alexandru Ilinca a fost crescut la Centrul de Plasament nr. 4 din Lugoj, apoi, după desfiinţarea acestuia, la Centrul nr. 3. Terminând şcoala, a ajuns la Centrul ”Clemetina”.
Directoarea Carmen Kanya, psiholog de profesie, remarca latura sa artistică: ”În acea perioadă, era destul de indecis asupra viitorului său, dar am luat în considerare această latură artistică şi am încercat să-l încurajăm. Talentul de care dă dovadă este un avantaj, aş spune chiar un noroc. În cazul lui, exprimarea artistică este o modalitate mai potrivită decât cea verbală sau emoţională”. De la ”Clementina”, Alexandru a plecat acasă, la părinţii lui biologici, la Satchinez, unde a stat cu intermitenţe cîţiva ani, o perioadă pe care o numea ”nu prea fericită”. Aşa că a revenit la Lugoj, unde trăieşte în prezent.
Alexandru mărturiseşte că pictează şi desenează de când era în clasa a III-a, însă adevărata sa întâlnire cu şevaletul şi culorile a avut-o la Şcoala de Arte ”Dimitrie Stan” din Lugoj. ”L-am avut mai de demult elev şi am o părere foarte bună despre el atât ca om, cât şi ca artist în devenire. Este foarte sesibil, are un talent nativ, este muncitor şi serios. Lucrează bine în pictură, mai ales portrete”, ne-a declarat profesoara Flora Răducan, artist plastic, care l-a avut ca elev în clasa de pictură la Şcoala de Arte din Lugoj.
Alex nu și-a pierdut gustul pentru experiment. Dorește să creeze costume ”îndrăzneţe, ciudate ori legendare”, cum singur le numeşte.
În prezent e cursant la Faschion Design, la Școala de Arte.
Profesoara Flavia Rosana Căprariu spune că ”este un tânăr cu sensibilitate deosebită, cu înclinații speciale către pictură”. Prima sa expoziție a avut loc anul trecut tot la Galeria Armi, alături de alți cursanți de la Fashion Design.
sursa: redesteptarea.ro