În ultimele zile în Lugoj au apărut mai multe căsuţe din lemn, amplasate în parcuri şi în zone des circulate ale orașului, în care au fost depozitate cărţi, adevărate mini-biblioteci în aer liber.
Alternativa neconvenţională pentru petrecerea timpului liber, proiect intitulat ”Mica Bibliotecă Gratuită – Little Free Library”, a venit în ideea de a populariza lectura în rândul lugojenilor, dar și de a arăta cât de prietenos este oraşul cu cei care doresc să citească în aer liber.
De punerea în practică a proiectului în municipiul de pe Timiș s-a ocupat Diana Cristina Sârbu, secretar al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara, la programele de studii Asistență medicală generală Lugoj și Asistență de Farmacie Lugoj.
“Ideea mi-a venit gândindu-mă la cât de mult timp petrec concetățenii mei în fața telefonului chiar și atunci când stau în parc, supraveghindu-și copiii sau nepoții. Am început să mă documentez despre cum ar putea petrece în mod constructiv timpul și așa am găsit mini-bibliotecile. M-am gândit că ar fi bine dacă și la Lugoj am iniția un astfel de proiect. Le-am propus studenților noștri să realizăm acest proiect, iar ei au răspuns afirmativ și acesta este rezultatul. Aș dori să mulțumesc conducerii Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara”, ne-a mărturisit Diana Sârbu.
Francisc Boldea, primarul Lugojului, s-a arătat și el deschis în realizarea acestui proiect și a permis așezarea lor pe spațiul public fără niciun cost.
Regulamentul funcționării mini-bibliotecilor în aer liber este simplu și implică mult bun simț din partea lugojenilor. Acesta stipulează, atât în limba română, cât și în limba engleză, că poți împrumuta o carte pentru a fi citită, dar să fie returnată, iar dacă cineva vrea să o păstreze, este rugat să doneze o carte în loc.
Căsuțele cu cărți pot fi accesate în Piața Drăgan (cu Catedrala Greco – Catolică), Parcul ”George Enescu”, Parcul Comtim din Cotu Mic, curtea Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei”, la Universitatea Europeană Drăgan, Școala de Muzică ”Filaret Barbu” și pe malul Timișului – către OMV.
De realizarea lor propriu-zisă s-a ocupat Mihai Niga, iar de montajul lor Cristian Munteanu.
sursa: redesteptarea.ro