Pauzele reprezintă un timp atât de valoros și necesar după o perioadă stresantă, lungă și aglomerată la lucru. Cu toții simțim nevoia să ne recreem, să ne odihnim, să ne detașăm de munca zilnică, chiar dacă jobul pe care-l avem e cel pe care ni-l dorim. Însă, pentru mulți dintre angajați acest lucru nu reprezintă neapărat o prioritate. Mulți își amână zilele libere, consideră că și le-ar lua în mod inutil, că nu au nevoie sau așteaptă un moment oportun.
Ei bine, acest tip de gândire poate fi unul total greșit. Pauzele de la lucru înseamnă mult mai mult decât simpla relaxare, acestea având o serie de efecte benefice asupra stării tale de sănătate.
Iată de ce este atât de important pentru sănătatea ta psihică să-ți iei timp liber la serviciu
- Pauzele scurte reduc stresul și sporesc productivitatea
Dacă ai o pauză impusă în timp ce ești la lucru, atunci fii sigur că nu o utilizezi ca să-ți finalizezi un ultim task. Respectă intervalul orar între care ești liber și fă tot ce tu știi că ai nevoie pentru a căpăta energia care te ajută să fii productiv și în următoarea parte a zilei.
Dacă îți poți alege minutele de pauză, atunci fă-o cu înțelepciune, ori de câte ori simți nevoia, în funcție de semnalele mentale sau fizice pe care ți le transmite organismul. Dacă îți obligi creierul să se concentreze mult prea mult timp, atunci el își poate pierde capacitatea asta. Ceea ce este important, este să înveți să te organizezi, să îți dai seama cum funcționezi cel mai bine și să eviți stresul înainte ca acesta să te acapareze.
- Rezervă-ți timp pe parcursul săptămânii pentru a te odihni
Este important ca în timpul săptămânii, prin activitățile de după program să reușești să te detașezi complet de lucru. Nu telefoane, nu e-mailuri, nu sarcini suplimentare care îți vor consuma din energie și te vor trimite din nou cu gândul la muncă. Odată ce înveți când să o lași deoparte, atunci vei fi mai împlinit în plan general, mai puțin stresat sau epuizat, vei avea mai puține probleme cu somnul și vor dispărea și durerile de spate sau de cap. Așa că rezervă-ți timp doar pentru tine în care să faci ceea ce îți place. Poate o plimbare în parc, ascultă muzica preferată, meditație, un film bun, orice care te deconectează de muncă. UIte aici mai multe activități pe care le poți face după programul de lucru.
- Ia-ți o vacanță pentru sănătatea ta fizică și mentală
Vacanțele nu reprezintă un moft pe care vrei să ți-l satisfci, ci înseamnă cu mult mai mult decât atât. Acestea au efecte cu adevărat benefice pe termen lung, fiind esențiale pentru sănătatea și bunăstarea ta. Studiile arată că vacanțele au influențe pozitive în ceea ce privește bolile de inimă, stresul, depresia, anxietatea și sporesc productivitatea. Planificarea uneia la momentul potrivit îți va induce o stare de fericire, pozitivism, entuziasm, fapt care te va ajuta să-ți restabilești anumite priorități și să fii cu mult mai dispus pentru muncă, ulterior. Dacă te gândești la un concediu, acum în sezonul rece să știi că e o idee excelentă. Poți opta pentru o vacanță în Republica Dominicană, alegând dintre ofertele avantajoase disponibile pe Karpaten.ro
În concluzie pauzele de la lucru trebuie să fie obligatorii pentru tu să poți funcționa în cel mai eficient și productiv mod. Dacă simți că sarcinile pe care ar trebui să le îndeplinești rapid devin dificile, atunci ia o pauză, de câteva minute, ore sau zile, pentru a evita panica, stresul și extenuarea. Tu vei râmâne astfel sănătos, iar creierul și corpul tău îți vor mulțumi.
Sursa: pexels.com