Cel puțin 60 de morți în incendiile din Grecia. 26 de persoane, găsite decedate într-o curte

Cel puțin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 150 au fost răniţi în uriaşele incendii de vegetaţie izbucnite luni, la est şi la vest de Atena, în Grecia, o ţară unde ajung şi mulţi români în vacanţă.

Focul a înaintat cu o repeziciune înfricoşătoare, alimentat de vântul care bătea cu aproape o sută de kilometri pe oră. Incendiile sunt cele mai grave care afectează Grecia în ultimii 10 ani. Deocamdată, autorităţile nu au anunţat dacă printre victime se numără şi cetăţeni români. De astăzi, în Grecia sunt așteptate ploi și furtuni puternice, însoțite de grindină.

Un prim incendiu a izbucnit ieri în apropiere de Kineta, o staţiune de la malul mării, aflată la 50 de kilometri vest de Atena. Flăcările s-au răspândit cu o repeziciune uimitoare, schimbându-şi rapid direcţia, propagate de vântul puternic şi uscat. Localnicii vorbesc despre înfricoşătoare perdele de foc, care se întindeau pe distanţe de până la şase kilometri.

Ultimul bilanț al incendiilor din Grecia se ridică la 60 de decese, potrivit presei locale citate de BBC NEWS.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă că vremea se va înrăutății în perioada 24-26 iulie 2018. Detalii AICI

Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor, a relatat ERT.

În imaginile difuzate de televiziuni se văd limbi de foc uriaşe, devorând necontrolat case şi grădini. “Lăsaţi totul şi fugiţi!” – li s-a spus celor din Kineta şi din alte două aşezări învecinate.

Era însă deja târziu pentru că, potrivit presei, multe dintre victime şi-au pierdut viaţa tocmai încercând să fugă. Două autostrăzi care leagă peninsula Peloponez de centrul Greciei au fost închise pe porţiuni de câte 20 de kilometri din cauza fumului care a redus vizibilitatea, dar şi a flăcărilor care s-au apropiat periculos de şosea.

Potrivit Crucii Roșii, 26 de cadavre au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, în apropierea oraşului-port Rafina, care este în centrul dezastrului.

Guvernul condus de Premierul Alexis Tsipras a decretat 3 zile de doliu naţional.

Numărul persoanelor dispărute, deocamdată, nu este clar, mai ales că mulţi localnici şi turişti s-au refugiat haotic, încercând să scape de flăcări. Sunt multe familii care nu ştiu nimic despre unele rude.

sursa: stirileprotv.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.