În prezent, construcția drumurilor, aerodromurilor și a clădirilor, precum și lucrările de grădinărit și drenare nu sunt posibile în absența geotextilelor. Dacă cu timp în urmă, acestea erau utilizare pentru combaterea riscului de amestec a diferitelor straturi de substanțe, în prezent geotextilele sunt incluse în lucrări de drenaj și armare. Materialul acesta prezintă durabilitate la factori nocivi precum: umezeală, putrezire sau materiale agresive.
Geotextilele diferă în funcții de criterii precum: puterea, tehnologia de producție și tipul de material utilizat pentru obținerea sa, astfel încât, diferă atât particularitățile cât și domeniul de aplicare.
Care sunt criteriile de selecție a geotextilelor pentru drenaj, sau lucrări de drumuri și peisagistică? Câte categorii de geotextile găsim pe piață? Consultă ghidul de cumpărături și fii mai aproape de alegerea corectă.
Geotextilele sunt confecționate din materii prime sintetice – poliester, polipropilenă, sau polimeri și fibră de sticlă, în funcție de caz. Materia primă influențează calitatea și sfera de aplicare a materialului finit. Există și varianta cu materiale cu fire amestecate, precum bumbac sau lână, însă acestea nu sunt recomandate pentru drenaj, lucrări de grădină sau de peisaj.
Categorii importante de geotextile
Geotextilele se împart în trei categorii:
- Needling. Acesta este materialul cel mai recomandat pentru lucrări de drenaj, indicat pentru orice tip de sol, datorită porilor elastici care permit circulația optimă a apei;
- Lipite termic. Materialul prezintă un grad crescut de durabilitate la mucegai. Este folosit pentru drenaj pe solurile pietroase sau foarte nisipoase, precum și pentru ridicarea versanților;
- Cusături de tricotat. Geotextilul rezultă din țeserea fibrelor sintetice, din care se obține un material dur folosit pentru întărire;
Criteriul densității: cel mai important parametru al geotextilelor
Densitatea determină gradul de elasticitate și permeabilitate la apă. Acest criteriu trebuie selectat în funcție de tipul solului și de rolul lucrării executate.
- 17,3 g / m2 – se așază pe suprafața solului pentru a proteja semințele de păsări;
- 42,6 g / m2 – se utilizează la aranjament sere și sere;
- 60 g / m2 – indicat pentru amenajarea sistemului de drenaj, sau ca măsură de prevenire a buruienilor pe terenurile agricole;
- 100 g / m2 – adecvat pentru lucrări de peisaj;
- 150-200 g / m2 – utilizat pentru separarea straturilor în amenajarea sistemelor de drenaj, precum și pentru ridicarea fundațiilor, bazinelor sau trotuarelor;
- 250 g / m2 – folosit pentru drumuri și parcări de autoturisme;
- 300 g / m2 – pentru drumuri și parcări de mașini pentru marfă;
- 350 g / m2 – pentru căi ferate, autostrăzi și piste pentru aeronave mici;
- 400 g / m2 – pentru piste de aeroporturi internaționale;
Cum alegi tipul de geotextile corespunzător lucrării pe care o ai în plan
Dacă locuiești în mediul rural și casa ta este amplasată într-o zonă joasă și în vecinătatea unui rezervor natural, atunci se impun măsuri prin care să îți protejezi locuința de creșterea nivelului apei subterane. Efectele negative ale acestui fenomen sezonier pot fi următoarele: creșterea umidității solului afectează pomii fructiferi și ornamentali, scurgerea pământului de sub fundație și formarea de goluri. Pentru a preveni astfel de consecințe dezastruoase echipează sistemul de drenare cu geotextilele corespunzătoare. Care e rolul geotextilelor în acest context? Sistemul de drenaj este compus din conducte și un puț de depozitare. Conductele sunt amplasate într-un strat de pietriș, care se poate satura cu solul, provocând scufundări în pământ. Pentru a elimina acest risc, oamenii apelează la geotextile, care în această situație dobândesc rolul de filtru și mențin sistemul stabil.
Lucrările de drenaj implică realizarea unui șanț, acoperirea acestuia cu un strat de pietriș de 15-20 cm și geotextile deasupra. Ulterior, se creează un alt strat de pietriș cu grosime de 20 cm prin care traversează conductele de drenare.
În lucrările de drumuri și trotuare, geotextilele joacă rolul de straturi de întărire și de separare. Acestea previn înmuierea stratului în sol, mențin o distribuție uniformă a sarcinii și încetinesc formarea șocurilor în timpul mișcărilor făcute de echipamentele grele. Lipsa geotextilelor în construcția drumurilor face ca pânza să cedeze sub greutatea camioanelor, ca urmare a fluxurilor de ploaie și a apei subterane. De asemenea, rolul geotextilelor este implicit acela de a realiza autostrăzi în zone cu teren slab.
În lucrările de peisaj sau grădină, geotextilele sunt concepute în următoarele scopuri: amenajarea rezervoarelor artificiale pentru întărirea pereților, protejarea versanților de acțiunea erozivă a apei și protejarea stratului de impermeabilizare. Pentru aceste lucrări, specialiștii recomandă utilizarea geotextilelor obținute prin procedura lipirii termice cu o densitate de 250-400 g / m2.
Geotextilele sunt vitale pentru realizarea pasarelelor, în special din țiglă sau pavaj. Utilizarea geotextilelor elimină riscul înlăturării pământului de sub țigle ca urmare a fluxurilor de ploaie. Ceea ce trebuie făcut în acest caz este să se îndepărteze pământul de sub pardoseli, să se așeze un strat de piatră zdrobită cu grosime de 5-7 cm, geotextilul și la final, nisipul grosier drept fundație pentru aranjarea plăcilor.