Inspectorii Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, își vor intensifica acțiunile ce vizează controale în piețele și centrele de sacrificare a mieilor din județ, dar și verificări la comercianții ce oferă produse de sezon.
Crescătorii particulari care vor să își sacrifice în propria gospodărie mieii sau iezii, trebuie să dețină o fișă de sănătate a animalelor, actualizată și vizată de medicul veterinar din localitate, și să întrunească condițiile de igienă cum ar fi – sursă de apă, canalizare precum şi dotări minime cu ustensile și utilaje.
„Vom începe efectuarea de controale în echipe mixte sau independent atât în sectorul animalelor vii cât și în sectorul produselor de origine animală. Știm care este situația stării de sănătate a efectivelor de ovine și caprine. Totodată, vor fi controale în satele, de pe tot cuprinsul județului Timiș. Am suplimentat numărul de personal destinat să se ocupe de aceste măsuri. Avem la ora actuală 21 de medici care se ocupă de domeniu. Am făcut instruirile cu ei şi, de asemenea, am contactat toate primăriile din judeţ, cărora le-am trimis nişte materiale speciale şi le-am transmis că dacă doresc, să ne trimită cereri privind înfiinţarea pe teritoriul pieţelelor de centre de tăiere a mieilor, pentru a le putea verifica în timp util şi a le autoriza”, a declarat Adrian Popa, directorul DSVSA Timiș.
Producătorii care vând direct lapte crud în pieţe trebuie să deţină fişe, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, iar carcasele de miel vor fi marcate cu ştampila oficială şi vor fi obligatoriu însoţite de organe. Carcasele găsite fără ştampilă de control sanitar veterinar sau fără organe se vor confisca.
Se verifică și depozitarea şi comercializarea cărnii de miel pentru a opri efectuarea acestor operaţiuni în spaţii improvizate în care nu sunt asigurate condiţiile de igienă corespunzătoare.
sursa: redesteptarea.ro