Cosmonautul Dumitru Prunariu şi campioana olimpică Elisabeta Lipă vin la Traian Vuia

Muzeul “Traian Vuia” din localitatea cu acelaşi nume va găzdui sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 10, un amplu simpozion dedicat împlinirii a 111 ani de la primul zbor din lume cu mijloace mecanice la bord, efectuat de Traian Vuia, la 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris.

Evenimentul, organizat de Muzeul Banatului Timişoara, Universitatea Politehnică Timişoara, Asociaţia Română pentru Propaganda Aeronauticii, Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Traian Vuia, va reuni numeroase personalităţi, printre care se află cosmonautul Dumitru Prunaru, multipla campioană olimpică la canotaj, Elisabeta Lipă, vicepreşedintele C.J. Timiş, Traian Stancu, preşedintele Societății de Științe Istorice din România, filiala Lugoj etc.

Manifestarea va cuprinde sesiuni de comunicări despre activitatea şi viaţa lui Traian Vuia şi luări de cuvânt ale personalităţilor prezente.

Traian Vuia s-a născut în anul 1872 la Surducu Mic, a urmat cursurile primare la Bujoru şi Făget, iar între 1884 şi 1892 urmează liceul la Lugoj. După absolvirea bacalaureatului, în 1892, a plecat la Budapesta pentru a se înscrie la Politehnică şi a urmat pentru un an cursurile Politehnicii, secţia mecanică, la seral. Neavând destui bani, se înscrie la Drept, pe care îl absolvă Magna cum Laude a Facultăţii de Drept din Budapesta.

Timp de 50 de ani, Traian Vuia a trăit şi a creat în Franţa, patria sa adoptivă. Pe 18 martie 1906, la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată.

În semn de recunoştinţă, Guvernul Francez i-a acordat cetăţenia acestei ţări. Traian Vuia a decedat în data de 3 septembrie 1950 la Bucureşti.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.