Doi lugojeni cu spirit și comportament eco-civic

Puțini lugojeni sunt dispuși să respecte regulile bunului simț în propriul oraș, dovadă fiind deponeele ilegale de gunoi care răsar peste noapte în diferite locuri din municipiu și zecile de deșeuri aruncate pe spații verzi, nicidecum în coșurile destinate acestora.

Daniel Florin Ciutac este unul dintre lugojenii care doreşte să schimbe faţa oraşului şi să îi redea aerul şi frumuseţea care îl merită invitând pe toţi să participe sâmbătă, 17 martie, de la ora 14, la o campanie de ecologizare intitulată “Verde Pentru Viitor”, ajunsă la ediţia a III-a.

Freamătul alegerilor din 2016 a făcut ca vocea lui Daniel să nu fie auzită, însă nu s-a demoralizat şi, împreună cu un prieten, a reuşit să colecteze din Parcul George Enescu şase saci cu gunoi, iar de această dată speră ca numărul voluntarilor să crească semnificativ.

“Cu toții știm vorba aceea mereu există loc de îmbunătățire. Și noi credem acest lucru, credem că dacă vrem să vedem o schimbare, trebuie sa fim chiar noi schimbarea. Credem că orășelul de pe Timiș este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, ci pur și simplu merită mai mult din partea noastră, a lugojenilor cu bun simț”, declară Daniel Florin Ciutac.

Acţiunea de curăţenie vizează malurile Timişului, de la Podul de Fier până la Pasarela Leucuţa, iar mănușile și sacii de gunoi sunt asigurați de către Daniel.

“Dacă acțiunea va fi una de succes pe viitor o să schimbăm locația. Suntem deschişi oricărei idei noi și chiar încurajăm cât mai multă implicare din partea tuturor”, mai spune Daniel.

  

Lugojenii voluntari vor fi aşteptaţi pe platoul Casei de Cultură, unde se vor împărţi pe echipe şi se vor da sacii şi mănuşile.

Lecţie de spirit civic de la un alt lugojean

Andrei Govoreanu este un alt lugojean care a spus stop nepăsării semenilor săi, iar la începutul acestei săptămânii a pornit să cureţe de gunoaie strada Oloşagului.

Pe o distanţă de doar 100 de metri a reuşit să strângă 20 de saci cu deşeuri.

Simţul său civic, care reprezintă sarea şi piperul care pare că lipsesc societăţii româneşti, este un exemplu de urmat pentru mulţi lugojeni, care l-au lăudat pe o reţea de socializare.

“Cu o asemenea atitudine, speranţa nu moare niciodată. Bravo Andrei! Eşti un exemplu demn de urmat. Din păcate, nesimţiţii care aruncă gunoaiele, împreună cu autorităţile competente, sunt complici la degradarea firavului nostru grad de civilizaţie”, a comentat lugojeanul Sorin Jivulescu.

 

 

Poliţia Locală, în lupta cu ”gunoierii”

Poliţia Locală spune că oamenii certaţi cu bunul simţ le dau mari bătăi de cap atunci când vine vorba de aruncarea gunoiului.

La izvorul de la Tapia și pe malurile Timișului, în zona bălților de la Pescărușul, pe Jabărului, lângă Pohalma, pe dealul Hezerișului, pe lângă fostul Hipodrom și în multe alte locuri au răsărit peste noapte deponee de gunoi, iar cei prinşi că îşi aruncă deşeurile unde nu trebuie s-au ales cu amenzi cuprinse între 500 lei și 2500 lei.

Recent, zece persoane certate cu legea au fost depistate de către polițiștii locali aruncând gunoaie la periferia municipiului Lugoj.

“Din cele zece persoane, nouă au fost sancționate contravențional, iar una a primit avertisment. Este jalnic ce se întâmplă și ne este foarte greu să facem față acestui fenomen”, a declarat Florin Dumitru, șeful Poliției Locale Lugoj.

Anul trecut, oamenii legii au prins 51 de persoane, care aruncau deșeuri în locuri nepermise.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.