EPIDEMIA DE GRIPĂ; printre decese, două femei din Lugoj.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, a declarat miercuri, 30 ianuarie, starea de epidemie de gripă la nivel național, fiind vorba de a treia săptămână consecutivă când virusul gripal afectează populația României.

Numărul deceselor pricinuite de gripă la nivel na­țio­nal a ajuns în această săptămână la 57, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Ma­jo­ri­ta­tea persoanelor care și-au pierdut viața sufereau și de alte boli și nu au făcut vaccinul antigripal.

Până în prezent, puțin peste un milion de oameni s-au vaccinat, un nu­măr mic în comparație numărul ce­lor care se află în categoriile vul­nerabile, în special copii și bătrâni.

Acum aproximativ două săp­tămâni și la Lugoj a apărut pri­mul caz suspect de gripă.

La Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” s-a prezentat o femeie în vârstă de 64 de ani care se afla într-o stare de sănătate foarte proastă. Aceasta a fost internată în cadrul secției ATI, iar apoi i s-au făcut analize care s-au trimis către Institutul Cantacuzino pentru con­firmarea diagnosticului de gripă. Încă de la început, salonul în care era internată femeia s-a aflat în carantină. La începutul săp­tămânii în curs, femeia a de­cedat.

”Este singurul caz con­fir­mat la noi în spital. Am vrut să o trimitem mai departe imediat după confirmarea diagnosticului, dar pacienta era netran­spor­ta­bilă”, a precizat dr. Erwin Floroni, directorul Spitalului Municipal Lugoj.

Un alt pacient din Lugoj, o femeie în vârstă de 51 de ani, a murit la Timișoara, fiind internată la Institutul de Boli Car­di­o­vas­cu­lare de la Pădurea Verde.

Vizitele la pacienții internați în cadrul Spitalului sunt în con­ti­nuare restricționate, iar accesul vizitatorilor este complet interzis la secțiile ATI și neonatologie.

Medicii lugojeni fac apel la buna credință a cetățenilor, în speranța că aceștia vor înțelege că vizitele efectuate la spital sporesc șansele de răspândire a virusului gripal sau a infecțiilor respiratorii.

Semnele gripei sunt febra mare, dureri musculare sau oboseala profundă, iar tratamentul trebuie efectuat numai sub su­pra­ve­ghe­rea și la recomandarea medicului.

De asemenea, dozele de vaccin antigripal urmează să fie su­pli­mentate în perioada următoare, iar 11.000 de doze sunt încă dis­po­ni­bile la cabinetele medicilor de familie.

Specialiștii transmit că virusul gripal va circula intens până în luna martie, apoi se va es­tompa, dar măsurile de precauţie trebuie ţinute până în aprilie.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.