Gripa se extinde în România. Triajul în şcoli şi grădiniţe, făcut de medici

Mai mulţi specialişti au discutat, miercuri, într-o şedinţă de urgenţă de la Ministerul Sănătăţii, despre gripa sezonieră, mai ales după numărul mare de îmbolnăviri.

Autoritățile au discutat despre intensificarea triajului în școli și grădinițe. Cei din Sănătate spun că triajul trebuie făcut de medici și asistente, iar în unitățile în care nu sunt asistene și medici, profesorii ar putea fi cei care să facă triajul. O astfel de propunere nu a fost pe placul sindicaliștilor, care cer ca în unitățile școlare să fie detașate asistente din spitale.

Pe de altă parte, secretarul de sat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că numărul asistentelor este foarte mic și nu s-ar putea detașa asistente în școli și grădinițe, însă autoritățile locale ar putea face contracte part-time cu medicii de familie, care să facă singuri acest triaj.

Alertă şi în ţară din cauza gripei

  • SIBIU. Şapte cazuri de gripă  au fost confirmate de Compartimentul de Primiri Urgențe, din cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie, la preșcolari înscriși la grădinița „Elefănțelul Curios”. De asemenea, alte 11 cazuri de gripă au fost confirmate la elevi ai Liceului de Artă. În acest context, mai mulți părinți au luat decizia de a-și ține copiii acasă preventiv, potrivit turnulsfatului.ro.
  • CONSTANŢA. Un număr de 41 de cazuri de gripă au fost confirmate dintr-un total de peste o sută de suspiciuni de astfel de cazuri înregistrate în judeţul Constanţa, în acest sezon rece, au declarat ieri reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP). Pacienţii sunt copii şi adulţi. Dintre acestea, 20 de cazuri au fost infecţii cu virusul gripal tip A, 20 de cazuri cu virusul gripal tip B şi un caz cu virusul tip A şi tip B, potrivit agerpres.ro.
  • BUZĂU. Patru copii cu vârste cuprinse între 4 şi 11 ani au ajuns, marţi, la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde, în urma testului rapid, au fost diagnosticaţi cu gripa de tip A, respectiv gripa de tip B. Printre bolnavii prezentaţi marţi la camera de gardă sunt copii din satul Udaţi, semn că boala se extinde şi în mediul rural. Un copil de 4 ani şi unul de 10 ani au fost transferaţi la Spitalul Victor Babeş din Capitală, iar doi au fost externaţi, cu recomandări medicale.

sursa: Click.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.