Hertha Anițaș, emblema olimpică a Lugojului, a devenit Cetățean de Onoare

Hertha Anițaș, admirabila sportivă care ne-a adus două medalii, de argint și de bronz, la Jocurile Olimpice de la Seoul, din anul 1988, a devenit, în sfârșit, Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj.

În acest fel, orașul și politicienii locali își repară inexplicabila gafă din anul 2012, când, la o primă propunere, marea noastră sportivă, campioană mondială și vicecampioană olimpică, a fost ”sărită” la acordarea binemeritatei distincții.

Ceremonia a avut loc sâmbătă, 4 mai, la ora 18.20, la Sala Sporturilor ”Ioan Kunst Ghermănescu”, înaintea meciului de volei CSM Lugoj – Dinamo București, din play-off-ul primei divizii, câștigat de sportivele noastre.

Primarul Francisc Boldea a mulțumit sportivei pentru activitate, a făcut o trecere în revistă a palmaresului său impresionant și a apreciat faptul că, acum câțiva ani, a avut din nou curajul să intre în arena sportivă.

Gestul oficialităților este unul lăudabil, deși pe diplomă numele canotoarei apare ”Herta” în loc de Hertha.

Dar, cum se spune, intenția contează!

”Noi, Primăria Municipiului Lugoj, având în vedere Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 16 din 28 februarie 2019, declarăm pe d-na Herta (n.r. – Hertha) Anițaș Cetățean de Onoare al Municipiului Lugoj , pentru contribuția avută la promovarea României și a Lugojului în lume, pentru activitatea în plan sportiv, încununată de numeroase titluri și medalii”, scrie pe Diploma de Cetățean de Onoare acordată lugojencei.

Hertha Aniţaş (născută la Lugoj, la 18 august 1967) este, alături de Lavinia Miloşovici, o mare performeră olimpică a Lugojului.

Foarte modestă din fire, a vorbit puţin despre medaliile sale, lăsând să vorbească rezultatele.

Apogeul carierei ei a fost înregistrat la Jocurile celei de-a XXIV-a Olimpiade de la Seul, când a obţinut argintul la canotaj, proba 8+1 (alături de Doina Bălan, Mărioara Traşcă, Veronica Necula, Adriana Bazon, Mihaela Armăşescu, Rodica Arba-Puşcatu, Olga Homeghi şi cârmaciul Ecaterina Oancia) şi brozul la 4+1 rame (în echipă cu Mariana Traşcă, Doina Bălan, Veronica Necula şi cârmaciul Ecaterina Oancia).

În 1985, la Brandenburg, în fosta Republică Democrată Germană, Hertha confirmă în stil mare, obţinând medalia de aur şi titlul de campioană mondială la 4+1 rame.

La Mondialele de la Nottingham – Anglia, 1986, Hertha își adaugă în palmares o medalie de bronz.

După ce a condus 1750 de metri, echipajul României pierdea… pe ultimii 250 de metri, în faţa URSS şi RDG, având un ghinion teribil.

Ajunge în schimb la Regata de la Lucerna (Luzern) în Elveţia, considerată cea mai tare competiţie din lume în anii ne-olimpici.

Aici, la 8+1, spulberă rivalele RDG şi URSS şi obţine o nouă medalie de aur, „cântărind” cât un Campionat Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.