Lugojenii au dat mână cu mână și au sărbătorit 161 de ani de la Unirea Principatelor Române

Pe o vreme prietenoasă, cu mult soare, lugojenii s-au adunat astăzi, de la ora 11, în faţa Primăriei pentru a sărbători, ca de fiecare dată, Unirea Principatelor Române. Alături de dansatorii Ansamblului Folcloric ”Lugojana”, condus de către coregraful Puiu Munteanu, au dat mână cu mână, pe acordurile binecunoscute ale lui Vasile Alecsandri, zeci de lugojeni, de la cei mai mici, la cei mai mari.

La aniversarea celor 161 de ani de la fondarea Statului Român, sub conducerea lui Cuza Vodă, au participat, printre alţii, cadre militare în rezervă şi retragere și consilieri locali.

O prezenţă deosebit de apreciată a fost cea a venerabilului profesor Nicolae Streian, veteran de război care a luptat la Păuliş, în Al Doilea Război Mondial, contra trupelor hortiste şi hitleriste aflate în retragere. Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească.

Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească.

Fiind un eveniment de mare însemnătate pentru țară, Senatul României a adoptat la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională.

sursa: Redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.