Perchezitii la doua universitati din vestul tarii in dosarul “Diplome de licenta fara studii”

Peste 100 de perchezitii au loc, miercuri dimineata, la cadre didactice si studenti de la universitatile Vasile Goldis si Aurel Vlaicu din Arad, suspectati de fapte de coruptie intr-un dosar denumit generic ”Diplome de licenta fara studii”.

Profesori universitari, dar și mai mulți angajați auxiliari au fost vizitați de procurori, după ce aceștia din urmă au aflat că cei vizați făceau comerț cu diplome de licență. În timpul anchetei procurorii au aflat că cei din cadrul universităților ar fi promovat contra cost chiar și cetățeni străini care nu aveau habar de limba română.

Perchezițiile au început încă de la primele ore al zilei de miercuri sub coordonarea unui procuror al Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. În total anchetatorii au descins în 106 locații care au legătură directă cu 36 de persoane suspectate că ar face parte din rețeaua de comercianți de diplome de licență. Printre locațiile în care au descins procurorii se numără și universitățile Vasile Goldiș și Aurel Vlaicu din Arad. Membrii rețelei ar fi, au aflat procurorii în timpul anchetei, profesori universitari, secretare, IT-iști dar și foști studenți.

„Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență. Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale”, transmit procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În schimbul unor sume de bani, profesorii universitari și complicii lor le puneau studenților la dispoziție, prin sms-uri trimise de informaticieni, răspunsurile corecte la examenele susținute online. Mai mult, tot informaticienii erau cei care interveneau ilegal în softurile folosite de cele două universități pentru a mări notele studenților și pentru a-i promova fără merit. Mai mult, în anumite cazuri, informaticienii modificau, în conturile informatice ale studenților, răspunsurile la examene pentru a le asigura promovarea. De asemenea, studenții puteau achiziționa de la profesori lucrări de licență în format electronic, inclusiv prezentările în Power Point necesare susținerii în fața comisiilor de examinare.

„Din probatoriul administrat a reieșit că în respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi. O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice. În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru un număr de 36 de persoane ce au calitatea de suspect”, spun anchetatorii.

La percheziții mai participă și ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcției de Combatere a Crimei Organizate, Direcției de Investigații Criminale și Direcției de Poliție Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu sprijinul structurilor teritoriale corespondente din cadrul inspectoratelor de poliție județene din Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. De asemenea, descinderile beneficiază de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție „Vlad Țepeș” București, iar pentru documentarea activității infracționale s-a beneficiat de suportul tehnic al Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.