Peste 600 de militari români morţi în al Doilea Război Mondial, reînhumaţi într-un cimitir românesc din Rusia

Peste 600 de militari români, morţi în al Doilea Război Mondial, au fost reînhumaţi, ieri, de Ziua Armatei Române, într-un cimitir românesc din Rusia.

Eroii români au fost reînhumaţi în cimitirul românesc de la Rossoshka, regiunea Volgograd.

Evenimentul s-a desfăşurat precum o slujbă de înmormântare, militarii români fiind reînhumaţi în cadrul unei slujbe religioase oficiate de un preot militar.

Ambasadorul României în Federaţia Rusă, Vasile Soare, a postat pe Facebook mai multe imagini de la evenimentul de comemorare a eroilor căzuţi în bătăliile de la Stalingrad – Cotul Donului – Stepa Calmaca.

În total, 663 de miltiari români căzuţi la datorie în bătăliile din al Doilea Război Mondial au fost înmormântaţi cu slujbă religioasă, ieri, la Rossoshka.

Potrivit ambasadorului României în Rusia, Vasile Soare, este pentru al patrulea an la rând când militarii români morţi în Al Doilea Război Mondial sunt reînhumaţi cu slujbe religioase.

Începând din anul 2015 şi până în prezent, 1644 de eroi români au fost reînhumaţi în cimitirul românesc din Rossoshka.

“Am mulţumit părţii ruse pentru deschiderea manifestată când am amenajat acest cimitir românesc colector, arătând că şi soldaţii sovietici/ruşi îşi dorm în linişte somnul de veci pe teritoriul României şi că, indiferent de contextul geopolitic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, toţi soldaţii căzuţi atunci au dreptul la memorie, indiferent de naţionalitate. Şi este de datoria noastră, urmaşii celor ce au pierit departe de patrie, casă şi cei dragi, să le păstrăm memoria. Ca şi anul trecut, am avut totuşi un gust amar să văd că autorităţile ruse din Volgograd nu au dorit să fie alături de noi nici la această ceremonie cu profund caracter uman, creştin… şi iar mi-am amintit cum autorităţile din România particiă fără rezerve la manifestările organizate de Ambasada Rusiei în acelaşi scop pe teritoriul ţării noastre”, a postat Vasile Soare pe Facebook.

sursa: observator.tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.