Primul centru de legume si fructe din Timis se va construi la Tomnatic

Proiectul prin care se va construi primul centru de legume și fructe în Timiș a fost în sfârșit adoptat de Consiliul Județean Timiș. Despre acest proiect se vorbește de mult timp, a fost și amânat pentru că aleșii județeni nu s-au înțeles anul trecut asupra locației unde se va face primul centru de acest fel.

Locul unde urma să fie construit primul centru de legume și fructe din Timiș a fost aprig disputat în plenul Consiliului Județean Timiș, în luna noiembrie a anului 2017. Consilierii județeni PSD au propus ca locație pentru primul centru de legume-fructe localitatea Tomnatic, iar liberalii au venit cu propunerea ca acest centru să se realizeze la Lovrin. Acum, după aproape un an, a rămas… Tomnatic

„După ceva timp, a fost aprobat un proiect de investiții în cadrul CJ TImiș, și anume centrul de legume-fructe în comuna Tomnatic. Cred că în sfârșit toată lumea și-a dat seama că această locație este una care e fezabilă în ceea ce privește realizarea acestei investiții. Am încercat să nu creez dispute, chiar dacă până la urmă au fost foarte mari disputele pentru acest proiect, în ideea de a realiza o comisie de specialiști, unde au participat cei de la APIA, de la USAB, de la Direcția Agricolă și toată comisia de agricultură din cadrul CJT să analizeze locația cea mai bună. Bineînțeles că seriozitatea a făcut să mergem pe varianta cu Tomnatic, pentru că aici am avut toată documentația pusă la punct. În alte zone am primit pe parcursul timpului tot felul de propuneri de teren, dar pentru a realiza investiția totuși trebuie să fie cu un timp bine delimitat și cu un termen în care documentațiile să fie aduse la nivelul CJT. Cred că azi, prin aprobarea acestui proiect, în sfârșit facem pași în ceea ce înseamnă sprijinirea agricultorilor și bineînțeles acum, ținând cont că acest proiect este prins pe lista de investiții, având sume alocate, vom demara mai departe documentația și realizarea propriu-zisă a acestei investiții”, a spus Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Centrul de legume și fructe este finanțat de Consiliul Județean Timiș cu 4,5 milioane de lei. Deocamdată se va construi doar centrul de la Tomnatic, dar în plan sunt mai multe locații de acest fel care să ajute producătorii din diferite zone ale județului.

„Este greu să spun când vor fi realizate celelalte centre, este un proiect pilot, ne-am concentrat maxim atenția în această zonă, pentru că discutăm de bazinul cel mai important din punct de vedere legumicol de pe raza județului Timiș. Studiul de fezabilitate, documentațiile ne vor da valoarea estimativă și ne vor da necesitatea spațiilor și a fluxului privind circuitele, privind construcția acestei clădiri. Sperăm de anul viitor, după ce vor fi finalizate toate documentațiile, să scoatem la licitație execuția propriu-zisă”, a mai spus Dobra.

Centrul va fi un loc unde producătorii agricoli pot veni cu legumele pentru a fi colectate, sortate și depozitate. Vor fi centre dotate cu camere frigo, cu spații destinate fructelor și legumelor, pentru a fi depozitate în condiții optime, în recipiente speciale, vor fi camere de sortare și tot ce este nevoie, în opinia specialiștilor, pentru ca fructele și legumele să fie păstrate așa cum trebuie. De altfel, mulți mici producători își vând produsele la prețuri „de nimic” deoarece nu au unde să le depoziteze în condiții optime.

sursa: tion.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.