Să trăiți! 100 de ani de tradiție militară, sărbătoriți la Lugoj

Batalionul 183 Artilerie Mix­tă ”General Ion Dragalina” îm­plinește în acest an un se­col de existență.

În cinstea acestui eveniment, la unitatea militară de pe strada Ti­mi­șoa­rei v­or avea loc ample ma­nifestări festive, vineri, 3 mai.

Deschiderea oficială a programului este la ora 12, când comandantul Gar­ni­zoa­nei Militare a Lugojului, co­lonelul Ion Teca, va primi persoanele oficiale invitate, după care va avea loc pre­zen­tarea onorului, salutul Dra­pelului de luptă și trecerea în revistă a formației, pe platoul unității. Intonarea Im­nu­lui național al României va fi urmată de prezentarea istoricului batalionului și o­ficierea unui serviciu religios.

Vor fi citite mesajele trans­mi­se cu ocazia aniversării a 100 de ani de istorie și tradiție, prezentarea de alocuțiuni și decorarea Drapelului și con­fe­rirea de diplome și însemne de apreciere a militarilor din cadrul batalionului.

Tot pe platoul unității, după conferirea de diplome și însemne de apreciere invita­ților, va avea loc defilarea militarilor Batalionului 183 Artilerie Mixtă ”General Ion Dragalina”.

Încheierea cere­monialului militar este pre­văzută la ora 13. Apoi, gaz­dele și invitații vor par­ticipa la dezvelirea plăcii comemorative de 100 de ani, care va fi amplasată la Mo­numentul Artileriștilor.

Istoria Batalionului 183 Artilerie Mixtă ”General Ion Dragalina” începe în împre­ju­rările dramatice ale Primul Război Mondial, care au adus românilor înfăptuirea unui deziderat de secole, și anume Marea Unire și crearea României Mari.

În baza ordinului Secției de Organizare VI-VII nr. 1.916 din 1 mai 1919, dat în baza Ordinului Ministerului de Război nr. 448 din 1919, la data de 1 mai 1919 s-a format Regimentul 42 de Obuziere, dislocat la Lugoj în toamna aceluiași an, într-o cazarmă a unui regiment de artilerie din fostul Imperiu Austro – Ungar.

sursa:redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.