Situația este una de alertă, însă totodată liniștită deocamdată la spitalul din Lugoj, rămas singurul spital suport din Timiș în lupta contra pandemiei de coronavirus. Lugojeanul.ro a vorbit cu managerul Erwin Floroni, care a explicat ultimele achiziții făcute de către spital, situația la zi, dar și modul în care unitatea medicală funcționează și evită, pe cât posibil, să intre într-o criză cauzată de Covid-19 așa cum se întâmplă la alte spitale din toată țara.
Ventilatoare
Cele mai importante aparate medicale în lupta cu noul coronavirus sunt ventilatoarele, care ajută bolnavii aflați în stare gravă să respire, dându-le acestora șansa de a lupta cu boala. La Lugoj există acum 7 ventilatoare, în ultimele câteva zile spitalul cumpărând încă trei ventilatoare de ultimă generație, în valoare de 18.700 de euro bucata, model Lyra X2. Acestea vor ajunge însă de-abia după câteva săptămâni la Lugoj, fiind cumpărate din banii alocați din bugetul primăriei lugojene.
“Am găsit cu termenul de livrare cel mai scurt, deci mai scurt decât 3-5 săptămâni nu găsești niciunde acum. Infuzomatele și injectomatele sunt comandate și ajung în cam trei zile. Acestea sunt importante pentru că dozează singure nivelul de medicament pe care îl primește pacientul, astfel că limităm pe cât posibil expunerea. La ventilatoare, am primit o notă de la Ministerul Fondurilor Europene prin care ni s-a comunicat că putem cumpăra mai multe, noi trebuie să avem 15 paturi echipate astfel. Trimitem chiar azi hârtie la DSP și vom cumpăra și restul necesar”, a declarat pentru Lugojeanul.ro managerul Erwin Floroni.
Halate și aparatul PCR
Lugojenii și-au arătat sprijinul pentru spitalul lor, iar în urma mai multor campanii de strângeri de fonduri, spitalul poate acum să cumpere, pe lângă materialele necesare desfășurării în siguranță a activității, mai multe instrumente vitale în lupta contra bolii.
“Din donații s-au luat și încă se iau foarte multe. Am luat o hotă de protecție bacteriologică pentru aparatul de testare PCR, pipete automate, șase tuneluri de dezinfecție pentru ieșirea din zonele roșii ale spitalului, precum și materiale. Alcool sanitar, dezinfectant, halate de protecție, tot ce a fost necesar pentru a fi pregătiți”, a mai precizat managerul spitalului lugojean.
În cazul aparatului de testare PCR ajuns la spital de ceva timp, se așteaptă avizele DSP pentru a putea fi pus în funcțiune. Banii care vor fi primiți de la Consiliul Județean vor merge exclusiv pe kituri de testare, cu 150.000 de lei putându-se cumpăra în jur de 650 de asemenea teste complete.
Activitatea în spital
La spitalul din Lugoj este deocamdată liniște, spune managementul instituției. Chiar dacă în unitatea medicală au fost confirmate mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus, atât la pacienți, cât și la unele cadre medicale, până acum situația este stabilă. Nu sunt pacienți internați cu Covid-19, iar medicii își iau toate măsurile de precauție.
“Se lucrează în ture separate, se împarte personalul în funcție de numărul de bolnavi și persoane care trebuie văzute, se ține acasă un personal de rezervă non-stop în cazul în care este nevoie de el și se îmbolnăvesc cei de la muncă. Sperăm să nu fie cazul. Deocamdată suntem cât de pregătiți putem fi. Continuăm să facem achiziții, să ne pregătim cât de tare putem înainte de val. Sperăm să nu vină niciodată acel val, dar dacă va veni, vom fi pregătiți”, a concluzionat Erwin Floroni pentru Lugojeanul.ro
Pe 7 aprilie se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății. Medicii și asistentele din Lugoj, precum și cele din toată lumea au acum nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată. În loc de urări de la mulți ani, puteți dona pentru a-i ajuta pe aceștia să își îndeplinească misiunea zilnică printr-o donație, cât de mică, în conturile asociației spitalului.
Asociația “Dr. Teodor Andrei” Lugoj
CIF 39193993;
Adresa: str. Gheorghe Doja, nr. 36, Lugoj, jud. Timiș;
Conturile bancare ale asociației:
- CONT RON – RO97BRDE360SV32122263600
- CONT EURO – RO51BRDE360SV32135793600
sursa: lugojeanul.ro