Stația de Epurare Jabăr nu trebuia preluată de Meridian 22

Societatea ”Meridian 22” a primit vizita autorităților de control al activității contabile.

Raportul Camerei de Conturi Timiș din cadrul Curții de Conturi a României privind ”Meridianul” cuprinde mai multe aspecte negative, consemnate în nota de conciliere încheiată între reprezentanții celor două părți.

Printre nereguli, s-a numărat acordarea de tichete de masă și tichete cadou conducerii, fără respectarea prevederilor legale și bonusuri pentru ”performanță” acordate când societatea era pe pierdere.

Un capitol aparte a fost consacrat contractului de concesiune – delegare a gestiunii serviciilor comunitare de alimentare cu apă și canalizare, încheiat cu Municipiul Lugoj.

Raportorii au constatat nereguli la efectuarea unor lucrări de către angajații ”Meridian 22” și angajarea unor plăți din bugetul societății pentru diverse achiziții la stația de epurare.

”La nivelul societății Meridian 22 SA Lugoj au fost angajate cheltuieli cu salariile angajaților proprii, cât și cu materialele consumate, pentru lucrările realizate la Stația de Epurare Jabăr, în scopul punerii în funcțiune a treptei biologice (la care au fost efectuate intervenții), în condițiile în care acesta era obligat să preia tot sistemul în stare de func­țio­nare, cu toate avizele necesare, de la delegatar (Primăria Municipiului Lugoj), acesta fiind beneficiarul contractelor de execuție lucrări de modernizare, dar și a celui de servicii de pu­nere în funcțiune”, se arată în nota de conciliere încheiată între părți.

Auditorii externi recomandă, ca măsuri concrete, stabilirea prejudiciului constând în totalitatea cheltuielilor angajate, pentru punerea în funcțiune a stației de la Jabăr, în condițiile în care a­cesta era atributul delegatarului (Municipiul Lugoj), precum și recuperarea prejudiciului, îm­preună cu foloasele nerealizate.

Boldea: ”Nu există cadru legal”

Solicitat să răspundă pe acest subiect, primarul Francisc Boldea spune că ”lunar, Meridian 22 în­casează între 700.000 și 800.000 lei, bani pentru apă și canal, de la populație și agenții economici din municipiu. Banii s-au încasat neîntrerupt, inclusiv în perioada 2008-2013, când la Stația de Epurare de la Jabăr s-a derulat un proiect general de modernizare. În timp, ca urmare a exploatării stației, e normal să fie necesare anumite lucrări de întreținere și reparație. Și tot normal este ca aceste lucrări să fie făcute din sumele încasate din apă și canal. Nu există cadru legal în care o societate să ia bani pentru servicii de apă-canal, iar beneficiarul, în cazul de față Primăria Municipiului Lugoj, să execute reparațiile necesare la stația de epurare și uzinele de apă. E vorba de înlocuirea furtu­ne­lor, a pompelor arse, reparația sitelor mecanice de filtrare, întreținerea digului de protecție de la stația de epurare, precum și de asigurarea substanțelor chi­mice necesare tratării apelor u­za­te”.

Meridianul, bun de plată

Primarul subliniază că, totuși, nu este vorba despre sume mari: ”în toți acești ani de exploatare a stației, au fost făcute câteva reparații minimale, însumând 50-60.000 de lei”.

Pe acest subiect, adaugă edilul șef, cei de la Curtea de Conturi nu au vorbit cu reprezentanții Primăriei, ci doar cu cei ai ”Meridianului”.

Documentul arată că ”referitor la această constatare nu au rămas puncte de vedere diferite între echipa de audit și conducerea societății”.

Cu alte cuvinte, ”Meridianul”, prins între Pri­mă­rie și Curtea de Conturi, ră­mâ­ne bun de plată trebuind să achite lucrările reclamate la stația de epurare.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.