Subiectele de la examenul de Limba și literatura română susținut de elevii de clasa a VIII-a

Elevii de clasa a VIII-a au început luni probele scrise la examenul de Evaluare Națională. Prima probă susținută a fost cea la Limba și Literatura Română.

Peste 150.000 de elevi de clasa a VIII-a au dat luni, 11 iunie, primul mare examen din viaţa lor. Evaluarea Naţională 2018 a început cu proba de limba şi literatura română. Față de anii trecuţi, măsurile de securitate au fost mai dure. Elevii care au fost găsiţi cu foi scrise sau telefoane asupra lor au fost eliminaţi şi au primit nota 1.

Ministerul Educaţiei a anunțat la prânz într-un comunicat că site-ul www.edu.ro nu a putut fi accesat în permanenţă din motive tehnice ce ţin de găzduirea serverului și a insistat că organizarea şi desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru elevii claselor a VIII-a nu sunt afectate de această problemă tehnică.

Subiectele la Limba și Literatura Română la EVALUARE NAȚIONALĂ 2018, la examenul din 11 iunie 2018

La subiectul 1, elevii au avut de parcurs un text, pe baza căruia să răspundă la mai multe întrebări, dar și să redacteze o compunere de maximum 150 de cuvinte, în care să argumenteze apartenența la genul epic a textului dat. Textul a fost selectat din romanul “Inocenţii” al Ioanei Pârvulescu.

La al doilea subiect, elevii au primit tot un text la prima vedere, cu şase cerinţe, şi au avut de redactat o naraţiune de 150-200 de cuvinte în care să relateze o întâmplare petrecută într-o cetate. Textul a fost selectat din revista National Geographic și este despre Cetatea Alba Carolina.

 

 

Elevii au avut la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele, despre care inspectorii au relatat în urmă cu câteva zile că sunt ușoare, avertizând că este nevoie doar de puțină atenție.

Miercuri, pe 13 iunie, elevii vor susține proba la Matematică. Primele rezultate vor fi afişate pe 19 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeaşi zi se pot depune contestaţii între 14:00 – 19:00. Elevii vor afla rezultatele finale vor pe 23 iunie.

Ministerul Educaţiei Naţionale a pus la dispoziţie o linie verde – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli care au loc la examenele de evaluare națională. 

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea la liceu.

EVALUARE NAŢIONALĂ 2018 – calendarul examenului

11 iunie 2018: Limba şi literatura română – probă scrisă

13 iunie 2018: Matematică – proba scrisă

14 iunie 2018: Limba și literatura maternă – proba scrisă

19 iunie 2018: Afișarea primelor rezultate – până în ora 12:00

19 iunie 2018: Depunerea contestațiilor – între orele 14:00 – 19:00

23 iunie 2018: Afișarea rezultatelor finale

sursa: stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.