Tarifele la serviciile de apă-canal, majorate de consilierii PSD – ALDE

Ultima ședință de consiliu a propus și validat două ma­jorări de tarife, ce afectează populația Lugojului.

Prima dintre acestea se referă la serviciile de taxi, ce vor avea un preț maximal de 3,55 lei, proiect inițiat de primarul Francisc Boldea.

Cea mai importantă ma­jorare este însă cea propusă de Meridian 22, prin consilierii Marcel Drăgan și Doris Bondoc (primarul Francisc Boldea nu și-a asumat acest proiect, fiind singurul dintre cele 22 aflate pe ordinea de zi), pentru a mări tarifele la serviciile de apă – canal.

Propunerea a fost susținută de coaliția majoritară (fără participarea consilierilor Ioan Barboni și Constantin Savu) și respinsă de opoziție, care a reclamat faptul că din partea Meridian 22 nu au fost prezentate niciodată măsuri de eficientizare a societății și doar majorări de tarife.

Cheltuielile crescute cu energia electrică sunt printre cele care susțin majorarea tarifelor, iar întrebarea consilierilor din opoziție, adresată prin Bogdan Blidariu, s-a referit la ce măsuri de reducere a costurilor au fost luate.

”Cheltuiala cu energia electrică este, după munca vie, cea mai mare. Am încercat să reducem costurile, dar nu în măsura în care să avem o economie mare. Am căutat să înlocuim, în funcție de posibilitățile financiare, să înlocuim anumite pompe și motoare. Este adevărat că avem anumite pompe de mare putere, de 110 kw, care dacă am avea finanțare și le-am schimba am putea economisi aproape 30.000 de lei pe lună. Noi plătim pentru energia electrică circa 160.000 de lei pe lună. Câteva cheltuieli făcute cu cap ar putea rentabiliza activitatea”, a spus directorul interimar Florin Iovescu, acesta mai adăugând că Primăria și Consiliul Local sunt o­bli­gați să asigure aceste in­ves­tiții.

Deși ar fi fost intere­sant să existe o opinie din partea majorității din consiliu sau chiar a primarului, le­gat de această idee, care mai târziu să se regăsească într-un proiect de investiții, social democrații au tăcut mâlc, cu Boldea în frunte.

Semn că cele trei zile fără apă din luna decembrie fie au fost repede uitate, fie că nu au contat pentru aceștia, astfel încât investițiile mai pot aștepta.

Consilierii opo­zi­ției au mai ridicat și alte probleme, legate de majorarea salariului, operată către toți angajații, nu doar cei cu minimul pe economie, spo­rurile acordate conduce­rii, lipsa facturării apei meteorice către Primărie și altele. Florin Iovescu a expli­cat pentru Redeșteptarea de­cizia de a majora tarifele:

”Pentru populație am făcut în așa fel încât să asigurăm suportabilitatea creșterilor de tarife. De la 5,25 lei pe mc, de la avizul anterior, această majorare se duce până la 5,69 lei pentru apă și canalizare. Această creș­te­re înseamnă 8%, iar pentru o familie care locuiește la bloc și consumă 10 metri cubi pe lună, înseamnă o creș­tere de sub un euro pe lună. Aceste tarife rezolvă o situație de moment pentru a putea furniza apa potabilă populației!”.

Prețul pentru furnizarea apei crește cu 0,46 lei/mc, de la 3,22 lei la 3,68, ajungând cu TVA la 4,01 lei. La canalizare nou tarif va fi de 1,68 de lei.

Conform reprez­en­tan­ți­lor Meridian 22, aceste ta­rife vor rămâne neschim­ba­te cel puțin doi ani de zile.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.