VIDEO: Carmen Dan a propus schimbarea din funcție a șefului Poliției Române. Premierul amână decizia

De astăzi încep controalele în MAI. Ministrul de interne, Carmen Dan, a făcut marți primele declarații despre cazul polițistului de la Rutieră: le-a cerut explicații șefilor din sistem și a propus schimbarea din funcție a șefului Poliției Române, Bogdan Despescu.

Premierul a anunțat că va lua o decizie în privința demiterii șefului Poliției Generale după ce va sta de vorbă cu acesta.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat în conferință de presă că a propus schimbarea din funcție a șefului Poliției Române, Bogdan Despescu. Acesta va fi înlocuit cu Cătălin Ioniță, șeful Direcției Generale a Anticorupție. ”Am transmis primului ministru cererea de schimbare din funcție a șefului Poliției Române, Bogdan Despescu”, a spus Carmen Dan, adăugând că a propus premierului ca noul șef, Cătălin Ioniță, să fie numit pentru o perioadă de șase luni. ”Anunț de pe acum, dacă noul șef va fi numit în funcție, am mari așteptări. Oamenii din sistem au mari așteptări”, a spus Carmen Dan.

Alte declarații ale ministrului:

– Am cerut clarificări de la conducerea Poliţiei Române. Am constatat că a făcut o informare prin purtătorul de cuvânt.

– Până acum, nimeni dintre şefii acestui poliţist nu a înţeles să-şi asume o responsabilitate pentru modul cum acesta deși era suspect încă din anul 2009 a fost menținut în Poliție

– Superficialitatea testărilor a făcut să existe în sistem oameni cu devieri comportamentale.

– Mă declar total nemulțumită de explicațiile pe care le-am primit și am senzația că ne confruntăm cu aceeași abordare superficială și aceeași lipsă de asumare publică din partea celor care au funcții în Poliția Română.

– Ce s-a întâmplat cu cercetarea faptei de agresiune sexuală din decembrie 2015 care a fost înregistrată la Secţia 18 Poliţie apoi din aprilie 2016 a stat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5 până în data de 3 august 2016 când a ajuns la Biroul de Control Intern al Brigăzii Rutiere Române? De atunci, mai mult de un an s-a stat pe o lucrare care îl privea direct pe acest polițist agresor, iar în acest timp polițistul agresor avea și o activitate operativă pentru că acorda amenzi, ultimul proces verbal de amendă pe care acesta l-a întocmit fiind în luna decembrie.

– A lipsit răspunsul la întrebarea cum de nimeni dintre cei care aveau atribuţii nu a ştiut de aceste devieri comportamentale. Ce s-a întâmplat cu toți șefii care au fost informați despre existența unor astfel de acuții față de un polițist ?

– Din explicații am înțeles că e un caz izolat. Probabil e un caz izolat, dar cu repetiție. Să ne asumăm că avem probleme în sistem și să găsim soluții

– Nu îmi explic de ce informația primară a fost raportată cu întârziere ministrului. Vreau să avem curajul de a ne asuma că avem probleme în sistem.

– I-am cerut la un moment dat domnului Despescu să aibă o discuţie şi cu şeful Serviciului Omoruri, cu domnul Gavriş, pentru modul în care s-au gestionat dosarele din 2009 şi până în prezent. Aflăm acum că dosarul din 2009 s-a prescris. Explicațiile de aseară le apreciez lacunare.

– Considerând că Poliția Română are nevoie în aceste momente de o recâștigare a încrederii cetățenilor, prin asumarea problemelor și rezolvarea acestora.

– Am transmis primului ministru propunerea de schimbare din funcție a șefului Poliției Române, chestorul șef de Poliție, Bogdan Despescu. Am cerut premierului împuternicirea, pe o perioadă de 6 luni, în această funcție a domnului chestor principal Cătălin Ioniță, actualul șef al Direcției General Anticorupție.

– Am aflat cu stupefacție că în majoritatea unităților în Poliția Română se folosesc teste psihologice fără licență.

– Aștept din partea Serviciului Omoruri să extindă cercetările față de toate situațiile în care există indicii că au fost fapte săvârșite de polițistul agresor și care nu au fost finalizate pana acum (…) Aștept ca șeful acestui Serviciu să facă un pas în spate, ața cum aștept să facă acest pas în spate și șeful de la Control Intern din cadrul Brigăzii Rutiere.

Tot astăzi, a fost eliberat din funcție comisarul șef de poliție Vornicu Emanuel Rene, șef Serviciu Supraveghere Rutieră Sectoarele 1, 2, 6 din cadrul Brigăzii Rutiere, până la clarificarea situației de fapt în cazul polițistului Eugen Stan, suspect de pedofilie.

Carmen Dan anunța marți dimineață că urmează să aibă o întâlnire cu specialiștii centrului de testare psihologică.  Ieri am transmis o solicitare, până acum am doar o informațiile pe care le cunoașteți și dvs. date de purtătorul de cuvânt al poliției. Nu am văzut pe nimeni să facă un pas în spate. Probabil au apreciat că nu există responsabilitate. Am vorbit și cu premierul aseară, l-am informat despre situație, despre măsurile dispuse. Ne vom revedea astăzi în cadrul unei conferințe de presă”, a spus ministrul de Interne.

Ministerul de Interne a recunoscut, luni, într-o conferință de presă susținută de Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al instituției, că au mai fost derapaje grave la unii polițiști și că este necesară o evaluare de ansamblu a managementului Poliției de la toate nivelele. Ministrul de Interne i-a cerut  șefului Poliției să răspundă publicului, până miercuri, la câteva întrebări.

Suspectul de pedofilie audiat la Poliţia Capitalei în cazul celor doi minori este agent de poliţie la Brigada Rutieră. Cei care l-au recunoscut pe suspect sunt chiar colegii lui. Bărbatul are 45 de ani, este divorțat, are doi copii. El este angajat la Rutieră din 2010, iar anterior a fost jandarm.

Agresiunea s-a întâmplat vineri dimineață într-un cartier din Capitală, Drumul Taberei într-un bloc care se află la câțiva metri de unul dintre cele mai aglomerate bulevarde din Capitală, 1 Mai.

sursa: stiri.tvr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.