Președintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, care sunt cele trei scenarii – verde, galben, roșu – în funcție de care se va decide funcționarea școlii, care va începe pe 14 septembrie, și a precizat că decizia va fi descentralizată și se va lua pe plan local în raport de specificul epidemiologic local. Declarațiile președintelui vin după o întâlnire cu grupul de lucru în domeniu.
Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală, a spus președintele, dar decizia se va lua, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar și se va decide în comandamentul județean pentru situații de urgență.
Președintele nu a exclus nici posibilitatea amânării anului școlar, dacă va continua să crească numărul de cazuri de coronavirus, responsabilitate pe care a atribuit-o PSD, pe fondul vidului legislativ creat prin amânarea adoptării legii carantinării. Iohannis a precizat, însă, că o astfel de decizie nu va fi luată decât la propunerea specialiștilor.
Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
- Am avut o întâlnire cu miniștrii și premierul, am luat câteva decizii.
- Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală.
- Există trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi dintr-o localitate.
- Scenariul verde (risc mic sau deloc): mai puțin de un caz la mie detectat zilnic în ultimele 14 zile – cursurile se fac fizic la școală.
- Scenariul galben (risc mediu): 1-3 persoane medie zilnică în ultimele 14 zile – cursurile se țin mixt.
- Scenariul roșu – peste 3 cazuri, în care școala se închide și se țin cursuri doar online.
- Decizia privind funcționarea fiecărei școli e luată la nivel de județ.
- Scenariul galben: grădinițele și școala primară merg la școală, clasele 8 și 12 merg la școală, restul – în funcție de decizia locală.
- Învățământul online e acceptat când nu se pot ține cursuri fizice.
- Punem accent pe siguranța elevilor.
- Decizia privind mersul fizic la școală se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, la propunerea școlii, a Inspectoratului, și se decide în Comandamentul județean pentru situații de urgență.
- Restul detaliilor se vor clarifica în formate interministeriale zilele următoare.
- Cum se stabilește scenariul în care se încadrează fiecare localitate?
- Bucureștiul se încadrează în scenariul verde, având în vedere populația orașului. Majoritatea localităților din România sunt în scenariul verde, câteva sunt acum în scenariul galben și doar 50 de localități în toată țara sunt acum în scenariul roșu. Analizele se vor actualiza permanent. Vom avea situația în care în unele localități școala se va face online, în altele – fizic. Această împărțire pe scenarii e acceptată de foarte multe țări.
- Ce vor face părinții ai căror copii nu vor merge la școală?
- Este în discuție un scenariu similar cu cel din starea de urgență: părinții vor putea primi un ajutor dacă copiii nu pot merge la școală în scenariul roșu. Se lucrează într-un grup ministerial la o soluție legislativă corectă.
- Se pot organiza alegeri, dacă școala este pusă sub semnul întrebării în unele localități?
- Să nu confundăm alegerile cu școala. Votarea poate să fie o activitate sigură.
- Școala online nu e același lucru cu cea din clasă, dar pentru o perioadă limitată o poate înlocui.
- Încadrarea în zonele de risc nu se face pentru tot anul școlar, se actualizează permanent.
- Online-ul va fi pregătit mult mai bine decât în starea de urgență.
- Din păcate, PSD a tras de timp și s-a creat un vid legislativ pe legea carantinării, timp în care mii de oameni bolnavi au răspândit boala în comunitate. Nu știe nimeni cum va evolua pandemia. Dacă totuși se întâmplă să avem un număr foarte mare de cazuri, luăm în calcul să amânăm începutul anului școlar, dar doar dacă specialiștii ne vor spune că e nevoie de această măsură. Deocamdată, scenariu e ca școala să înceapă pe 14 septembrie.
- Tablete și internet pentru elevi
- Guvernul și Ministerul Educației lucrează cu viteză maximă și se vor rezolva
- Cine îi va învăța pe copii să lucreze cu tabletele?
- În fiecare școală se vor măsurile care se impun. Dar generația tânără folosește cu mare îndemânare aceste instrumente
- La câte zile se va face analiza pe baza căreia e luată decizia?
- Actualizarea datelor despre pandemie se face zilnic. Fiecare Comandament județean va evalua situația imediat ce se schimbă ceva. Actualizarea datelor despre pandemie se face zilnic. Fiecare Comandament județean va evalua situația imediat ce se schimbă ceva.
- Despre clanurile interlope
- Nu se poate repara într-o săptămână ce s-a stricat în 30 de ani. Să ne amintim de cei 3 ani de guvernare PSD, în care PSD a încercat să îi apere pe penali, să distrugă justiția. Asta se vede acum pe străzi. Actualul guvern vine cu măsuri, dar majoritatea PSD din Parlament se opune. Vom merge mai departe și vom găsi soluții pentru ca infractorii să fie la pușcărie
- Ce se întâmplă cu elevii care nu au internet?
- Guvernul lucrează intens pentru extinderea rețelei de internet în mediul rural. Dacă nu se va putea, se va face învățământul prin TV
- Profesorii mai primesc banii promiși?
- Guvernul va discuta despre salariile profesorilor la rectificarea bugetară
- Cu doar o lună înainte de începerea școlii, nu sunt tablete, manualele pentru copiii care intră clasa a VIII-a, Biblioteca Școlară Virtuală, programă școlară ajustată, din cele 240.000 de cadre didactice sunt formate sa predea digital putin sub 20.000, programul after-school generalizat promis de Guvernul Orban la inceputul mandatului lipseste și el. Cum evaluați prestația guvernului?
- Tocmai de aceea am convocat ședința de azi. Mă interesează foarte mult cum sunt pregătite cadrele didactice, cu ce resurse. În unele domenii încă mai este foarte mult de lucru.
- Schimbați ceva la formarea profesorilor?
- Se pregătesc stagii pentru formarea online
- Există suficienți profesori și învățători pentru noile formate de predare?
- Multe chestiuni trebuie rezolvate în plan local, direcțiunea trebuie să redistribuie clasele, să angajeze cadre didactice noi. E clar că trebuie ore suplimentare
- Cine va finanța aceste măsuri?
- Este împărțită între autoritatea locală și Ministerul Educației.
- Dosarul 10 august: Numirea Giorgianei Hosu la șefia DIICOT a fost o greșeală? Dosarul a fost întors pentru cercetări aprofundate, e un lucru bun. Persoana pe care ați menționat-o a decis retrimiterea dosarului, ceea ce mi se pare un lucru bun și mai mult nu am ce să spun.
- Dar s-a pierdut un an cu dosarul la DIICOT. Ați numi-o din nou pe Giorgiana Hosu? Important e să se facă lumină, și e destul de rău dacă durează atât de mult. Am încredere în justiție.