Zilele Maghiarilor din Banat, sărbătorite prin teatru și cântec la Lugoj, Dumbrava și Făget

Pentru a prezenta cât mai mult din cultura maghiarilor, mai cu seamă a celor din Banat, Asociația Femeilor din Timișoara (Temesvári Magyar Nőszövetség) a dat startul joi, 3 mai, unei noi ediții a Zilelor Maghiare Bănățene, eveniment ce se ține în Lugoj, Timișoara, Reșița și în mai multe comune din județ și va dura până pe data de 13 mai.

În municipiul de pe Timiș, manifestarea va debuta pe scena teatrului lugojean sâmbătă, 5 mai, de la ora 19, cu spectacolul Guppi de Vaszilij Szigarjev, al Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely. Regia este semnată de Zoltán Mucsi (Ungaria) și se asigură traducere în limba română.

Piesa de teatru este adecvată pentru tinerii de peste 14 ani, iar firul poveștii ne poartă, plin de umor de toate felurile, printr-o zi din viața Tamarei, o femeie umilă și modestă, care-și știe lungul nasului și care e de-o generozitate care dezarmează. Prinsă într-o căsnicie absolut nepotrivită, ea-și poartă cu multă iubire și devotament poverile vieții. Acțiunea, de altfel simplă, dar presărată de ghidușii și efecte scenice reușite, este reprezentată de cei trei actori ai spectacolului cât se poate de curat și de sincer. Personajele sunt bine studiate și însușite și duse de la un capăt la celălalt.

În cadrul Zilelor Maghiare Bănățene, Biserica Reformată din Lugoj va prezenta duminică, 6 mai, de la ora 10, în onoarea Zilei Mamelor, recitalul Corului Mixt Béla Bartók din Timișoara intitulat ”Cântecul acesta răsună pentru tine”, program artistic ce va fi și la Dumbrava, de la ora 12, dar și la Făget, de la ora 13.

sursa: redesteptarea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.